Utbyggnaden av solcellsparker är på frammarsch i Sverige och projekt efter projekt offentliggörs nu runt om i Sverige. I oktober sa Linköpings bygg- och miljönämnd ja till en 44 hektar stor anläggning, med en sammanlagd effekt på 30 megawatt, utanför Ljungsbro. Sedan tidigare finns solcellsparken vid Gärdstadverket som i sin tur har en installerad effekt på 12 megawatt.
Nu, i en samrådsansökan inlämnad den 20 december, meddelar energibolaget Better Energy Sweden att de ligger i startgroparna för ett större projekt. På 48 hektar och med cirka 82 000 solcellsmoduler vill de bygga en park med en sammanlagd effekt på 45 megawatt och en årlig energiproduktion på cirka 45 000 megawattimmar per år.
"Vi inleder varje projekt med en dialog med fastighetsägare och även med grannfastigheter. För aktuellt projekt har Better Energy diskuterat med de närmaste grannarna som har givit input till projektet och därmed kunnat påverka projektets utformning i ett tidigt skede", skriver bolaget i sin ansökan.
Berört område ligger i höjd med Bankekind, på andra sidan riksväg 35, sydost om Linköping där fastighetsägaren har ingått ett 30-årigt så kallat anläggningsarrendeavtal med energibolaget. Bolagets plan är att solcellsparken, som bedöms ha en livslängd på mellan 30-50 år, ska byggas under 2023 och 2024. Om möjligt ska parken, enligt bolaget, även kombineras med betande får.
"Anläggningen kommer att etableras så att den går att montera ned och så att alla konstruktioner kan transporteras bort. Betesmarken kan plöjas upp och ställas om till åkermark", skriver bolaget och fortsätter:
"Vi arbetar utifrån ett ekoparkskoncept med bland annat fårbete på jordbruksmarken inom solcellsparken. Marken sås in med en gräs- och ängsfröblandning och dessutom etableras en brynplantering runtom den stängslade anläggningen med inhemska busk- och trädarter som ska gynna biologisk mångfald och minska visuell påverkan".
Efter inledande utredningar menar bolaget att projektet är förenligt med bestämmelserna i miljöbalken. Den nu påbörjade samrådsprocessen innebär att länsstyrelsen gör en bedömning över anläggningens påverkan på natur- och kulturmiljöer.
"En etablering av planerad solcellspark bidrar till regeringens mål om att den förnybara elproduktionen år 2040 ska uppgå till 100 procent", motiverar Better Energy Sweden.