– Min son ville först inte gå in. Han sa att det var någon där. Och när vi sedan gick in så verkar det som att de tog sig ut bakvägen, berättar Marina.
Det var i onsdags som de kom hem lite sent efter fotbollsträningen. Marinas man Oleg Sysoev var på gymmet efter arbetet på universitetet när Marina stod där i dörröppningen med sonen. När hon gick in upptäckte hon röran i lägenheten och ringde polisen.
– Kan du fånga tjuvarna? undrade polisen i telefonen. Det lät nästan lite roligt. Jag stod där med mitt barn och fick frågan om jag kunde gå på tjuvjakt. Sedan fortsatte polisen med att förklara att det är lättast att fånga tjuvarna på plats, berättar Marina Dimitrijevica.
Men hon berömmer samtidigt polisernas arbete på plats.
– De var här inom fem minuter, så det kan man nog inte klaga på, säger hon.
Tjuvarna fick med sig smycken, en mindre mängd kontanter och bilnycklar. Polisen säkrade spår i flera timmar i lägenheten. Marina Dimitrijevica och Oleg tolkar det som att dörren var ganska lätt att bryta upp.
– Tjuvarna verkar ha hittat ett sätt att ta sig in. Det här ju inte första gången det är inbrott i området den senaste månaden, säger Oleg Sysoev.
Känner sig otrygga
Han berättar att han gärna vill ha mer information från Stångåstaden om hur man kan skydda sig från inbrott.
– Det kanske finns tekniska lösningar. Vi har ju fått nytt lås och förstärkningar runt låset. Efter inbrottet. Det vet jag att många andra skulle vilja ha. Innan det händer något, säger han.
Hela familjen har en känsla av otrygghet efter händelsen. Och den känns i hela området. Längs Arrendegatan sitter lappar från polisen som uppmanar boende att höra av sig med tips om ett annat inbrott som hände omkring den 19 februari. Corren har träffat flera i området som uttrycker oro och som återkommer till att dörrarna inte känns säkra. Flera vill inte träda fram. Några berättar att de sett fem mörkt klädda personer stryka omkring i området alldeles i anslutning till inbrottet i onsdags. Andres Gonzales bor inte långt från en av de inbrottsdrabbade lägenheterna. Han tycker att dörrarna bör förstärkas.
– Det är märkligt att Stångåstaden inte byter dörrarna. Som hyresgäster har vi krav på oss att teckna en hemförsäkring, men hyresvärden förser oss inte med säkra dörrar. Om man inte har råd att byta alla på en gång borde man kunna införa det som ett tillval. Jag betalar gärna mer i hyra för en säkrare dörr, säger Gonzales.
Gör namninsamling
Tillsammans med några grannar funderar han på att göra en namninsamling med krav på att säkerheten ses över. Vi har sökt Stångåstaden, men de har valt att inte svara under helgen. Stångåstadens försäkringsbolag är Länsförsäkringar Östgöta. Skadechefen där heter Patrik Pettersson och han säger till Corren att en hyresgäst inte riskerar mindre ersättning genom sin hemförsäkring, om fastighetsägaren skulle ha dåliga lås.
– Nej, är det låst så är det. Finns det en dörr med lås så gäller hemförsäkringen. Man kan ha ett visst ansvar att påpeka uppenbara brister på låset. Men det är framför allt viktigt att man låser dörren efter sig, om man går till tvättstugan eller liknande. Vi prövar varje enskilt fall. Är dörren olåst riskerar man nedsättning eller ett blankt nej till ersättning, säger Patrik Pettersson.