Det är mer än en fördubbling av det tidigare kända antalet fynd i Sverige.
– En del av förklaringen till de många fynden som rapporteras är sannolikt att ekoxen gynnats av de senaste årens varma somrar, säger Torbjörn Blixt, naturvårdsbiolog vid Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Det var under pandemiåret 2020 som länsstyrelsen i Östergötland bad allmänheten att rapportera in sina fynd av den fridlysta skalbaggen. Över 8 000 rapporter lämnades in i hela Sverige – nästan 16 000 ekoxar rapporterades.
– Det vackra vädret 2020 i kombination med att människor under pandemin varit ute mer i naturen har också bidragit till succén, säger Torbjörn Blixt.
Ekoxen är Europas största skalbagge och har i Sverige sin huvudsakliga utbredning i Östergötland, Kalmar och Blekinge län. Runt Linköping kan man bland annat se den i Tinnerö eklandskap. 2020 års fyndbild liknar tidigare känd utbredning, även om arten verkar minska något i Götalands inland.
Den är skyddad i hela EU, alla berörda medlemsländer är skyldiga att rapportera dess status vart sjätte år. Det som hotar ekoxen idag är dels igenväxningen av betesmarker, dels skogsbrukets likriktning och fokusering på barrträd.
Nästa upprop planeras till 2026.
– Responsen vilket tydligt visar styrkan och potentialen med medborgarforskning. Fram till 2026 får man gärna rapportera in fynd till Artportalen, säger Torbjörn Blixt.