Nya specialister nära patienten ska minska missförstånd

De första akut- och intensivvårsspecialiserade undersköterskorna ska underlätta i patientöverlämningen mellan olika vårdinstanser.

Det regnade konfetti när specialistundersköterskorna firade sin examen.

Det regnade konfetti när specialistundersköterskorna firade sin examen.

Foto: Elina Mattsson

Linköping2022-05-27 17:00

Det blev konfetti och applåder när de första specialistundersköterskorna med inriktning på akut-intensivvård tog emot sina examensbevis på Universitetssjukhuset under fredagsförmiddagen. 

– Det känns så fruktansvärt roligt, jag är stolt att jag gjorde det, säger Sonja Höglund som är en av de nyblivna specialistundersköterskorna.

undefined
Glädje när nyexaminerade specialistundersköterskan Sonja Höglund får en grattiskram.

Utbildningen startades hösten 2020 av Region Östergötland och Östsvenska Yrkeshögskolan och är den enda i landet där undersköterskor specialiseras till experter inom akutvård och intensivvård. Innan har det saknats kompetens i överlämningen mellan olika avdelningar inom akutvården. Efter två år av praktik och studier är nu förhoppningen att de nyexaminerade undersköterskorna på ett sömlöst sätt ska kunna föra över information mellan olika avdelningar. 

– Det är lätt att tappa information och inte alltid förstå varandra. Tanken är att man inte längre ska känna rädsla för den andra enhetens sätt att arbeta nu när de varit på i princip hela sjukhuset, säger överläkare Karin Björnström Karlsson som är kursansvarig.

Flera chefer runt om i landet har haft svårt att hitta undersköterskor med rätt kompetens, speciellt inom akut - och intensivvård, menar Karin Björnström Karlsson. Behovet av de specialutbildade undersköterskorna blev extra tydligt under pandemin. När många patienter krävde avancerad övervakning ställdes extra höga krav på undersköterskorna.

undefined
Karin Björnström Karlsson, överläkare och kursansvarig, ser utbildningen som viktig för att möta kompetensbehov.

– Utbildningen är superviktig. Det blev helt uppenbart under pandemin att man måste ha personal som kan hantera den ganska avancerade utrustningen som de här patienterna kräver.

Nästan alla nyexaminerade undersköterskor har fått jobb med den nya kompetensen, men bara 18 av de ursprungliga 42 studenterna tar examen. Pandemin är den största anledningen till att så få går kvar.

– Det var många som inte fick tjänstledigt under pandemin. Några har själva blivit sjuka och inte kunnat fortsätta. Om vi inte haft en pandemi tror jag det sett annorlunda ut, säger Karin Björnström Karlsson.

Nyexaminerade Sonja Höglund är nöjd med utbildningen. Hon har jobbat i intensivvården innan men ville fördjupa sina kunskaper och lära sig mer om det som händer innan på akuten. 

Har utbildningen varit det du förväntade dig?

– Absolut! Det var över min förväntan. Att se alla andra enheter var nog det bästa jag kunde göra, säger Sonja Höglund.

undefined
Det bjöds på smörgåstårta för nyexaminerade och anhöriga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!