Protestvågen nådde till Linköping: "Finns ingen frihet"

Protestvågen efter Mahsa Aminis död i Iran är enorm – och sprider sig över hela världen. Parastoo Lorestani, och hundratals andra Linköpingsbor, visade sitt stöd under lördagen.

Linköpingsbon Parastoo Lorestani, som kommer från Iran, skickade ett tydligt budskap vid demonstrationen utanför S:t Larskyrkan. "Det är en revolution", säger hon.

Linköpingsbon Parastoo Lorestani, som kommer från Iran, skickade ett tydligt budskap vid demonstrationen utanför S:t Larskyrkan. "Det är en revolution", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-10-15 17:44

Slagorden "kvinna, liv, frihet" skanderas över S:t Larsparken i Linköping och plakat med samma budskap lyfts mot den gråmulna skyn. I folkmassorna som har samlats för att demonstrera står 35-åriga Parastoo Lorestani, som ursprungligen kommer från Iran. Hon bär en mask där det rinner blod från ögonen.

undefined
Protesterna sedan 22-åriga Mahsa Aminis död den 16 september har spridit sig över hela Iran och hela världen. Parastoo Lorestani och hundratals andra Linköpingsbor demonstrerade under lördagen.

– Det står för alla som dödas i Iran – för alla unga som bor där. Alla är ledsna just nu – alla gråter blod, säger hon och fortsätter:

– Det känns bra att kunna vara en del av den revolution som pågår. Att vi kan stötta människorna i Iran.

Den kurdiska kvinnan Mahsa Amini, 22, avled den 16 september efter att hon gripits av sedlighetspolisen i Irans huvudstad Teheran. Anledningen till gripandet var att hon bar sin hijab, alltså slöja, på "fel sätt". Hennes död väckte stor ilska i landet och har resulterat i protester runt om i hela världen. De inhemska protesterna har ofta slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor. På sociala medier visar kvinnor sitt stöd, i protest mot den islamska regimens förtryck, genom att klippa sitt hår och bränna sina slöjor.

Enligt Arvin Khoshnood, Irankännare kopplad till Lunds universitet, går protesternas omfattning att härleda till ett generellt missnöje som har vuxit ända sedan den islamiska revolutionen 1979 – detta rapporterar TT.

undefined
Shahnaz Shidelian, gästdoktorand vid Linköpings universitet, var en av personerna bakom demonstrationen. "Jag är orolig, ledsen och arg", säger hon och är tacksam för att polisen i Sverige tillät demonstrationen under lördagen.

En av personerna bakom demonstrationen i Linköping är Shahnaz Shidelian, gästdoktorand vid Linköpings universitet. Med gråten i halsen blickade hon ut över de människor som samlats vid S:t Larskyrkan.

– När vi är många människor här i dag kan vi vara en röst för alla människor i Iran. De är ledsna, oroliga och arga. Den iranska regimen dödar kvinnor och barn – igår attackerade de en skola, säger hon och fortsätter:

– Det är känslosamt för mig för att jag är iranier och kvinna. Vi har massor av restriktioner i Iran på grund av vår regim. Jag hoppas att Sverige kan hjälpa Iran att bli tryggt och säkert – och en plats med mänskliga rättigheter.

Kan du beskriva situationen för kvinnor i Iran?

– Så fort vi går ut är vi tvingade att bära hijab. Om vi inte vill det så arresterar de oss – de dödar oss. Det är det som händer nu.

undefined
Systrarna Fara och Mahvash Nikbaht menar att målet med protesterna är frihet i Iran. "Det finns ingen frihet", säger de.

Systrarna Fara och Mahvash Nikbaht menar att målet med protesterna är frihet.

– Vi har bott i Sverige i 33 år och har tänkt på alla iranska kvinnor sedan dess. Det finns ingen frihet där – speciellt inte nu. Hoppet är att friheten ska växa sig stark snart. Det är därför vi är här, säger de och fortsätter:

– Ingen flyr från sina hem frivilligt.

undefined
Kompisarna Soran Palani och Mansour Taha flydde till Sverige för att de saknades frihet och mänskliga rättigheter i Iran. "Kurderna är landlösa", säger de.

Soran Palani och Mansour Taha, även de från Iran, var med och arrangerade demonstrationen.

– Den islamska regimen i Iran har tagit vårt land och kurderna är landlösa. Vi är många som bor i Sverige och vi får inte vara tysta – vi måste visa hela världen att vi har problem, säger Mansour Taha.

undefined
Riksdagsledamoten Eva Lindh (S) talade vid demonstrationen. "Viktigt att vi visar vår solidaritet", säger hon.

Flera Linköpingspolitiker talade vid demonstrationen, däribland riksdagsledamöterna Eva Lindh (S) och Muharrem Demirok (C).

Vad kan Sverige göra för Iran?

– Människorna i Iran har, under lång tid, levt under en tyranni i Iran. Sverige kan göra flera olika saker. Förutom att visa stöd har vi varit aktiva med att driva på för sanktioner men också tydliga med att vi inte accepterar att det är på det här sättet. Det är inte heller okej att man bemöter fredliga demonstrationer med våld, säger Eva Lindh.

Soran Palani, Ardalan Fattahi och Mansour Taha var några av de som låg bakom demonstrationen.
Soran Palani, Ardalan Fattahi och Mansour Taha var några av de som låg bakom demonstrationen.
Mer om protesterna

Mahsa Amini, en kurdisk kvinna från Iran, grips av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte anses bära sin huvudsjal på korrekt vis. Hon förs till sjukhus där hon avlider den 16 september. Vid hennes begravning utbryter spontana protester som utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt över landet vilket vid många tillfällen slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

Källa: www.tt.se

Karta: Sankt Larsparken, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!