Stor byggboom i lilla samhället

Tågen slutade gå och butikerna lades ner. Men nu håller Maspelösa på att vakna upp ur den långa Törnrosasömnen – och det rejält. Plötsligt råder rena byggboomen i det lilla samhället.

Här i kanten av åkern ska åtta nya villor byggas. Från vänster Rikard Frost från Eksjöhus samt markägarna Monica och Bengt Larsson.

Här i kanten av åkern ska åtta nya villor byggas. Från vänster Rikard Frost från Eksjöhus samt markägarna Monica och Bengt Larsson.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-10-07 08:00

När åtta kommunala tomter släpptes i Maspelösa för fem år sedan var intresset till en början svalt. En enda tomt blev såld. Men några år senare tog det fart, alla tomter gick åt och nu har barnfamiljer flyttat in på löpande band.

Madeleine Adler och Sebastian Cavalli-Björkman bor i ett av de nya husen. Ettårige sonen Albin ska snart börja i Maspelösas förskola.

– Vi träningscyklade genom Maspelösa och tyckte att det var en så idyllisk by. Egentligen sökte vi hus eller tomt mer centralt i Linköping, men så upptäckte vi att det fanns lediga tomter här. Vi har verkligen inte ångrat att vi flyttade hit, vi trivs jättebra på landet och det tar bara tio minuter att köra in till stan, säger Madeleine.

Ett stenkast bort byggdes två villor på privata tomter. Sammanlagt tio nya hus – det är mycket i ett samhälle som Maspelösa, där det år 2015 bodde 143 invånare (SCB).

Men det stannar inte där. I andra änden av byn smider Bengt och Monica Larsson planer. På deras gård, Stubbevället, ska det byggas åtta villor.

På ett sätt är det tidernas långsammaste byggprojekt. Tomterna styckades nämligen av redan 1925 med tanken att det skulle byggas arbetarbostäder till Maspelösas bryggeri. Några år senare lades bryggeriet ner och några bostäder blev det aldrig.

Sett ur en annan synvinkel har det gått rekordfort. Bengt och Monica började undersöka möjligheterna i maj och redan nu har de fått ett positivt förhandsbesked för samtliga tomter.

– Det behövdes ingen detaljplan eftersom tomterna redan var avstyckade, och kommunen hade markerat dem som en lämplig plats att bygga på i översiktsplanen. Dessutom finns vatten och avlopp framdraget. Gatubelysning och fiber också, berättar Bengt.

Monica är femte generationen på Stubbevället. Sedan hon och Bengt tog över har jordbruket varit utarrenderat, men ett stort miljöintresse har fått dem att nyligen ta över driften själva. Allt för att kunna ställa om till ekologiskt jordbruk.

Monica och Bengt visar vägen till de åtta tomterna, genom vackra beteshagar där Linköpings kommun i somras anordnade blomstervandring bland låsbräken och slåttergubbar. Vi passerar gårdens gamla undantagsstuga, där dottern Linnéa nu driver Yogastället med yoga, terapi och bed and breakfast.

Linnéa är inte den enda som nyligen satsat på eget företag i Maspelösa.

– Det finns en sådan enorm kreativitet och företagaranda i den nya generationen, säger Bengt och räknar upp Maspelösaföretag: Boställets Vedugnsbageri, Kornettgården, Kullagårdens Bed and Breakfast, MX Outlet, Maspelösa Trädgård och Harmoni, Sollstorps Stensamling ...

Alldeles innan vi kommer fram till de planerade villatomterna går vi förbi gårdens gamla arbetarbostad Karlslund.

– Där bor Biser och Zoya från Bulgarien. Båda har lyckats skaffa fasta jobb och håller huset i gott skick. Det fungerar jättebra, säger Bengt.

Rikard Frost från Eksjöhus är med på promenaden. Det är han som ska sälja husen, som byggs i storblock på fabriken i Eksjö och monteras av Ljungsbroföretaget Högby Bygg.

– Jag tror att intresset blir ganska stort för de här tomterna. Läget är bra, med eftermiddags- och kvällssol. Ett hus är faktiskt redan sålt och jag räknar med byggstart före sommaren 2019, berättar Rikard.

Privata tomter, som de här, behövs. Rikard konstaterar att Linköpings kommun varit dålig på att ta fram kommunala tomter. 2018 släpps inte en enda sådan.

– Det är synd. Alla vill ju inte bo i lägenhet i stan.

Bengt och Monica hoppas att husköparna kommer att välja miljövänliga lösningar, som solpaneler på taket och laddstolpar till elbilar.

– Vi kommer också att avsätta en bit av åkern till odlingslotter, blomsteräng eller vad de boende vill ha.

Maspelösa blomstrade en gång i tiden tack vare järnvägen, som invigdes 1897. Här fanns affärer, kaféer, postkontor, bageri, telestation och bryggeri. Järnvägen gick mellan Linköping och Fågelsta och var i drift fram till 1963.

Nu är det andra typer av kommunikation som diskuteras i Maspelösa. Bengt och Monica lovordar byalaget som lyckats fixa fiber till samhället. Nu kämpar byalaget för en cykelväg.

– Östgötatrafiken har ju dragit in mycket av bussarna på Fornåsavägen. Vill de inte satsa på våra bussar här borde de åtminstone ge oss möjlighet att cykla till bussarna i Gullberg eller Blåsvädret. Därifrån går det dessutom cykelväg ända in till Linköping, säger Monica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!