Av olika anledningar råder stopp för dopp på flera håll i Linköpings kommun. Just nu är det nyrustade Johannelundsbadet i Stångån det enda centrala utebadsalternativet. När det var som varmast i måndags och tisdags samsades mycket folk där på en liten yta.
– VI är fullt medvetna om situationen och vet att det kan bli trångt. Men vi har ingen möjlighet att öppna fler bad och de badplatser vi har är ju relativt små så det vi kan göra är ju att sätta upp skyltar som uppmanar folk att hålla avstånd, säger Jan Skogberg, sakkunnig vid kultur- och fritidsförvaltningen.
Kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders är inne på samma linje.
– Det handlar om hur vi ska få människor att inte sitta för nära varandra. Som det ser ut nu är det skyltning för att uppmärksamma människor på det här med distans som gäller. Vi väntar också på att Folkhälsomyndigheten ska komma med fler regler kring fritidsaktiviteter på sommaren.
Glyttingebadet, mellan Ryd och Skäggetorp, återöppnades 2016. Hur det blir med årets säsong är ännu inte klart.
Badet har utsatts för skadegörelse, bland annat har två rutor vid entrén krossats.
Men det är inte det som är avgörande för frågan om öppning eller inte, enligt Sami Rahim i föreningen Glyttingebadets vänner som driver badet.
– Vi vill ha besked om det blir några restriktioner på grund av corona och om vi kan få ekonomisk kompensation från kommunen om det blir en dålig sommar för oss på grund av det. Vi tar beslut senast torsdag och i så fall kan vi öppna nästa vecka, säger Rahim.
På Tinnerbäcksbadet, Tinnis, är den uppvärmda 50 meters-bassängen nyrenoverad och kommunen hade hoppats på att kunna öppna lagom till att badsäsongen. Men arbetet drog ut på tiden och nu slås inte Tinnis grindar upp förrän den 14 juli.
Och då är det bara bassängbad som gäller. Badsjön är stängd. Där ska den nya simhallen växa fram
Det populära badet i Svartåfors nära Ledberg kommer att vara helt avstängt i sommar. Där utförs arbeten med kraftstationen och på gångbron över Svartån. Vattennivån i Mjölorpesjön har sänkts, parkeringsplatsen är stängd och det är heller inte möjligt att passera till fots över bron förr att nå badplatsen.
Det visade sig att betongen i bron och pelarna var i sämre skick än Tekniska Verken trodde, vilket gör att arbetet kommer att dra ut på tiden och eventuellt pågå hela året.
– Ja, det är olyckligt. Där hade vi hoppats kunna be Tekniska Verken släppa på vatten och öppna badet senare i sommar. Men det kommer inte att vara möjligt nu, kommenterar Jan Skogberg.
En annan populär badplats är Bergsbaden i Roxen, alldeles intill Göta kanal. Badet stängdes i slutet av förra årets säsong på grund av att en stor mängd av den invasiva främmande vattenväxten smal vattenpest bredde ut sig som en illaluktande tjock matta på botten.
– Där har vi rensat, försökt få bort så mycket som möjligt och fyllt på med ett antal ton sand. Om det inte redan är gjort kommer badet i Berg att öppnas inom kort, säger Jan Skogberg.
Under torsdagen låg dock bryggorna i Berg fortfarande på land.
För ett par år sedan lämnades ett medborgarförslag in om att göra Blå Lagunen, ett gammalt stenbrott i Slaka, till kommunal badplats. Men det blev avslag.
– Vi utredde frågan 2018. Vissa av markägarna var väldigt emot och det hade krävts intrång på deras marker för att kunna bygga parkering, säger Jan Skogberg.