Stefan eldar och smider nya planer

Är det en smedja eller ett museum? Stefan Hagdahl vet inte riktigt själv. Han är brandmannen som brinner för eld, smide och ­gamla prylar som bär på en historia.

Varmt. med hjälp av en elfläkt blir det snabbt bra fyr i ässjan.

Varmt. med hjälp av en elfläkt blir det snabbt bra fyr i ässjan.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2014-10-30 06:33

Stefan Hagdahl är inre befäl på räddningstjänsten i Linköping och ägnar sin arbetstid åt att bekämpa eld. När han kommer hem är det tvärtom. På med stenkol, fram med tändstickorna och snart är det 1 000 grader i ässjan.

Mycket av det han smider är dessutom till för att elda i: ljusstakar, marschallhållare, braskorgar. När vi hälsar på är hela trädgården pyntad med eldar inför halloween. En evighetsmarschall som matas med stearinljus brinner inne i en Hagdahlsk järnkonstruktion, en brasa knastrar bakom sitt galler, marschaller hänger från tvåmeters­höga, smidda järnpinnar.

– Så här års är det extra trevligt att tända upp lite, det ser så välkomnande ut, kommenterar Stefan.

Huset, som ligger utmed Bergsvägen, var ett fynd när Stefan och hans fru Lena hittade det för tre år sedan. På tomten fanns nämligen en gammal smedja där ässjan stått oanvänd några decennier efter smidesmästaren Algot Andersson och hans son Alvar. På minussidan fanns den tunga trafiken på Bergsvägen, men huset är bullersanerat och inomhus är det alldeles tyst. Stefan och Lena övergav bostadsrätten i Ullstämma och sommarstugan i Askeby och flyttade hit.

– Vid sommarstugan hade jag en utom­hussmedja, men det här är ju något helt annat. Nu kan jag gå ut och smida en mörk vinterkväll, konstaterar Stefan nöjt.

Stefan Hagdahl fastnade för smide i 40-årsåldern, när han gick en kurs hos Linköpingssmeden Lennart Larsson. Än så länge är det en ren hobby även om det händer att han säljer till vänner och på marknader. Men han har tankar på att göra något mer av hobbyn så småningom.

– Det skulle ju gå att ha försäljning här i smedjan. Och det är ju lite av ett museum också. Kanske skulle jag ta emot skolklasser och berätta om smide och gamla verktyg och sånt, funderar han.

Miljön i smedjan är helt fantastisk. Tänger och andra gamla verktyg hänger i hundratal på väggarna. I taket en pampig kristallkrona. På golvet en enorm kubb med städ och urgamla maskiner av alla de slag: fjäderhammare, ringvals, skrotslip, krats, putsmaskin, skruvpress, kapmaskin, plåtsax, bultsmidesmaskin ...

– Jag använder allihop. Många av de här gamla maskinerna är närmast outslitliga, säger Stefan.

Det mesta har Stefan köpt av gamla nedlagda smedjor, på auktioner eller annonser. Just nu är han på jakt efter en gammal svarv.

– Det har blivit många bilturer för att köpa grejer. Jag minns när jag ­skulle hämta ett städ ute i Stjärnorpsskogarna. Det visade sig väga över 200 kilo och jag fick ensam släpa det ut till bilen och baxa in det i bagaget. Efteråt fick jag byta fjädrar på bilen ...

Hållare. Stefan Hagdahl har stor fantasi när det gäller att uppfinna marschallhållare.
Hållare. Stefan Hagdahl har stor fantasi när det gäller att uppfinna marschallhållare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!