Statsvetaren: "Drygt hälften utsätts"

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) utsattes för hot efter ett inlägg på Twitter. Enligt statsvetaren Johan Wänström så har drygt hälften av alla kommunstyrelseordföranden utsatts någon gång de senaste tre åren.

Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet menar  att hot och hat förekommer mot lokalpolitiker med jämna mellanrum. Vissa frågor och beslut är mer känsliga än andra.

Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet menar att hot och hat förekommer mot lokalpolitiker med jämna mellanrum. Vissa frågor och beslut är mer känsliga än andra.

Foto: Michael Svensson/arkiv

Linköping2021-08-05 19:00

Hot och hat mot politiker är knappast ett nytt fenomen men detta betyder inte att det inte är ett problem när de förekommer, vilket de tyvärr gör, drygt hälften av alla kommunstyrelseordföranden har utsatts för någon form av hat eller hot de senaste tre åren.

Johan Wänström, forskare och statsvetare vid Linköpings universitet och har forskat på området.

– Det finns framförallt två stora aspekter på detta. Det ena är att det naturligtvis är fruktansvärt för den enskilda individen, ingen i samhället ska behöva utstå sånt här, oavsett om det är politiker eller vem som helst, det är oacceptabelt. Den andra aspekten har att göra med hur demokratin fungerar, vi vill ju ha ett bra demokratiskt samtal, ha diskussioner kring olika beslut som politiker fattar och så vidare, säger Johan Wänström och fortsätter.

– När det demokratiska samtalet då spårar ur på det sättet som det gjorde här så är det väldigt illa för demokratin.

Vissa frågor är speciellt känsliga och det är i koppling till dem som flest hot brukar inkomma.

– Jag har studerat bland annat skolnedläggningar, det är ofta känsliga beslut, i samband med dessa studier har jag kommit i kontakt med politiker som blivit rejält utsatta på olika sätt, dels på nätet och dels på möten där folk i publiken skrikit "jävla kossa" till politiker eller fått sina bilar förstörda och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!