Statsministern bjöd Linköping på en match

Fotbollsmatch med lokala Bollihop och tal för universitetets studenter stod på schemat när statsminister Magdalena Andersson (S) besökte Linköping under fredagen. Hon passade också på att öppna famnen för Liberalerna och lova mer pengar till kommunerna.

Statsminister Magdalena Andersson (S) var i mammornas lag när Bollihop arrangerade matchen "mammorna mot barnen" på Skarpans IP. Stundtals var det snabba fintar och dribblingar på plan.

Statsminister Magdalena Andersson (S) var i mammornas lag när Bollihop arrangerade matchen "mammorna mot barnen" på Skarpans IP. Stundtals var det snabba fintar och dribblingar på plan.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-08-26 21:15

I det relativt nybyggda Studenthuset på Linköpings universitet är det fullsatt när statsministern anländer till tillställningen som arrangerats av Socialdemokraternas studentförening vid LiU. När hon visar sig möts hon av applåder. 

– Jag börjar med det viktigaste: gå och rösta, inleder statsministern. 

När statsministern möter journalisterna utanför Studenthuset börjar hon med att kritisera Jimmie Åkesson (SD) för hans uttalanden om Annie Lööf (C), som ska ha varit en av måltavlorna vid mordet i Almedalen i somras.

– Han verkar tycka att Annie Lööf får skylla sig själv och hänvisar till det höga tonläget. Det är att skylla på brottsoffret. Det känns inte så fräscht, säger Magdalena Andersson (S). 

På plats på campus finns även en rad av hennes partikollegor. Kristina Edlund (S) är oppositionsråd i Linköpings kommun. 

– Det betyder jättemycket att Magda kommer hit. Det visar att vår kommun och region är viktig. Hon sprider energi, så vi hoppas att vi ger henne energi också. 

Partikollegan och regionrådet Martin Tollén (S) i Region Östergötland instämmer. 

– Det här är engagerande för våra egna valarbetare också. Att hon är så populär är ett lyft för oss som parti.

Kriminaliteten och det dödliga våldet är ett återkommande tema i valspurten. I Linköping har det skett sex mord och sexton skjutningar under nio månader, april 2021 till januari 2022. 

Vad tänker du om er roll i det?

– Jag tror att alla vi som varit politiskt aktiva de senaste decennierna har en roll i det. Ska vi lösa det här måste vi jobba tillsammans. Vi behöver både fler poliser och skärpta straff, men det handlar ju också om att bryta segregationen. Man behöver satsa på skola och socialtjänst. Vi har ett gemensamt ansvar, säger statsministern. 

Skola och socialtjänst är ju kommunala frågor, hur ska rikspolitiken kunna påverka där? 

– Det handlar om att se till att kommunerna har tillräckligt med resurser för att satsa och sen behöver man ju kommunpolitiker som gör det. Varje krona vi lägger på fler poliser, vill vi lägga minst lika mycket på förebyggande arbete. Då kan det exempelvis handla om särskilda satsningar på skola och socialtjänst i utsatta områden. 

Innebär det större statsbidrag till kommunerna framöver? 

– Ja. 

Har du någon uppfattning om hur mycket det rör sig om?

– Det handlar om miljardbelopp. Det kommer behövas både generella och riktade statsbidrag. Till skola, fritisverksamhet och socialtjänst.

S vill att attraktiva bostäder ska byggas i utsatta områden. I Danmark har man valt att riva bostadshus i utsatta områden. 

I Skäggetorp skulle man ju behöva riva om man ska bygga attraktiva bostäder där, vill ni det? 

– Man kan också renovera på ett sånt sätt att det blir ett attraktivare område. Det finns ju andra sätt att lösa det utifrån lokala förutsättningar. Det är klart att vi inte ska ha någon tvångsomflyttning av folk, men jag har inte träffat en enda människa från ett utsatt område som inte vill ha fler grannar som har svenska som modersmål.

Var ska de som inte har råd bo då? 

– Det behöver ju byggas nytt. Att bygga attraktiva bostadsrätter i anslutning till miljonprogramsområden är ju också ett sätt att få en mer mixad befolkning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!