För att öka bostadsbyggandet i kommunerna öppnar regeringen nu för att sälja statlig mark.
Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson är utsedd till projektets särskilda förhandlare och hennes uppgift blir nu att leda samtal med kommuner och andra berörda aktörer i de områden som pekas ut.
Syftet är att få till en försäljning av mark där det kan bli aktuellt att bygga bostäder.
För Linköpings del kan det innebära minst 3 000 nya bostäder, enligt Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– Det är otroligt glädjande att regeringen öppnat dörren för den här möjligheten. Vi har länge efterfrågat det och det är särskilt roligt att vår landshövding får en central och viktig roll i det framtida arbetet. Hon sitter på en bred kompetens och dessutom på en lokal kännedom om marknaden i Linköping och övriga Östergötland. Det hoppas vi såklart ska bära frukt för vår del.
Elias Aguirre pekar ut Tuna Kungsgård i Ekängen, området mellan Vallastaden och Lambohovsleden samt Linköpings innerstad och stationsområdet som tänkbara platser där staten kan släppa ifrån sig mark för fler bostäder.
– I det långa perspektivet kan det komma att handla om minst 3 000 nya bostäder. Jag väger här in bygget av Ostlänken och ser det som en realistisk möjlighet mellan 15 och 20 år fram i tiden, säger Aguirre som nu hoppas att parterna snarast möjligt kan sätta sig ned för konstruktiva samtal.
Elisabeth Nilsson förklarar att hon ser uppdraget som en spännande utmaning.
– Jag fick en förfrågan för inte särskilt länge sedan och jag ska nu sätta mig in i alla de delar som är kopplade till uppgiften. Det handlar förstås i första hand om att hitta markområden som kan vara lämpliga för bostadsbyggen, men det är också viktigt att det inte krockar med andra intressen där kommuner eller staten kan vara inblandade.
Landshövdingen vill inte uttala sig om möjliga byggplatser, varken i Linköping eller på andra orter.
– Det vore att föregripa utredningen och det tänker jag inte göra, säger hon.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har i en intervju till Dagens Industri beskrivit problemet som en flaskhals i bostadsbyggandet, att det finns brist på mark på många ställen.
Det gäller särskilt mark som beskrivs som attraktiv och där man från kommunernas sida vill bygga.