Statlig fond vill bli självförsörjande

Hela 103 miljoner kronor. Så mycket riskkapital har statliga Almi Invest investerat i lokala företag i Östergötland sedan 2007. Nu tror Björn Persson, chef på Linköpingskontoret att de kan nå målet: Få tillbaka så mycket på investeringarna, att man kan bygga en ny investeringsfond.

Lönsamt. Björn Persson på Almi invest anser att det statligt riskkapital i små, nystarade bolag, kan löna sig för samhället.

Lönsamt. Björn Persson på Almi invest anser att det statligt riskkapital i små, nystarade bolag, kan löna sig för samhället.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-04-26 09:00

Under innovationsriksdagen deltar han i en panel om näringslivets behov, som exempelvis samarbeten mellan nystartade bolag och stora koncerner. Enligt Björn Persson har Linköping och Norrköping en extremt bra position för startups.

– Här finns ett stort universitet och stora och små teknikföretag på ganska liten yta. Om man kopplar ihop personer med olika kompetenser, som en civilekonom med en dataingenjör, så får de ofta fram ganska starka företagsidéer, säger Björn Persson.

Men han tycker att kännedomen om Almi Invest kan bli bättre.

– Vi går in som ägare i tidiga företag med internationell tillväxtpotential som många andra kanske inte skulle ge sig på. Det är pprivata investerare som går in samtidigt. Den viktigaste faktorn för om ett företag ska bli framgångsrikt är teamet som ofta utgörs av företagets grundare. Innan vi investerar gör vi noggranna analyser av marknad och teknik samt försöker lära känna företaget.

Att en statlig aktör går in som delägare och investerar i små, nystartade bolag inom främst IT-branschen sker inte utan ifrågasättande. En bra affär är grunden till allt, enligt Persson:

– Vi går inte in om vi inte tror att det ska ge cirka tre gånger investeringen på fem år. Oftast går vi in tillsammans med privata affärsänglar. Samtliga måste kunna se att deras kapital och kompetens kan bidra till att bolaget utvecklas. Och att det inom fem till sju år kan bli en intressant uppköpskandidat.

Sedan Almi Invest startade som en projektverksamhet 2009 har man investerat 155 miljoner i olika företag i östra mellansverige, varav 63 miljoner i Östergötland. 2015 reste Almi Invest sin andra fond (Fond 2) på totalt 1,3 miljarder kronor. Den ger 150 miljoner kronor till regionen som beräknas räcka till investeringar fram till 2021.

Då närmar sig det stora målet: En tredje fond baserad på det kapital man fått tillbaka från tidigare investeringar – alltså helt utan behov av nytt kapital. På EU-nivå följer man utvecklingen av Almi Invest med stort intresse. Många tror dock att det blir svårt att nå målsättningen.

– Men jag anser att vi kan argumentera för att det går att få tillbaka tidigare investeringar. Av de 155 miljonerna som vi investerat ur Fond1 i vår region har vi fått 108 miljoner kronor tillbaka och vi har fortfarande många bolag kvar i portföljen, säger Björn Persson.

Samtidigt bidrar man till att små företag kan växa:

– Från fem anställda till 30 på några år. Det är ingen orimlighet, säger Björn Persson.

Det unga Linköpingsbolaget XMReality är ett exempel. Inför börsnoteringen på onsdag har Almi Invest minskat sitt ägande i bolaget, och möjliggjort för fler att bli delägare. Donya Labs (Simplygon) som i sin helhet såldes till Microsoft är ett annat exempel.

– Vi är övertygade om att vår verksamhet skapar tillväxt. Och att Microsoft sätter ned flaggan i Linköping kommer sannolikt att bli väldigt värdefullt i framtiden, tror Björn Persson.

Almi Invest Östra Mellansverige AB

Omfattar ett stråk från Östergötland upp till Sörmland, Uppland och Västmanland, samt Örebro. Finansieringen kommer från EU:s regionala strukturfond, regionala aktörer som regionförbund samt Almi Företagspartner. Regionförbund och landsting östra mellansverige står för totalt 25 miljoner i den andra generationsfonden på 150 miljoner som ska investeras och täcka verksamhetens kostnader fram till 2021. Målsättning: Att investera i tidiga tillväxtbolag och generera en avkastning som minst motsvarar investerat kapital. Ska bidra till ökad tillväxt i regionen. Almi Invest i Sverige gör 50-70 nyinvesteringar per år, oftast tillsammans med privata affärsänglar och institutionella investerare

Fond 1, historia: Startade 2009, med 155 miljoner till Östra mellansverige AB. Har investerat i 44 bolag (varav 17 i Östergötland). Fonden är nu stängd för nyinvesteringar. Investerat belopp: 155 msek (63 msek i Östergötland). Medfinansiering från privata investerare: 740 msek (270 msek i Östergötland). Har nu sålt andelar i 18 bolag (varav sju i Östergötland) och tagit in totalt 108 msek. Totalt 26 av de 44 bolagen finns kvar i Almi Invests portfölj (varav tio i Östergötland).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!