Under flera år har ett nytt hus planerats vid p-huset Akilles längst upp på Storgatan. P-huset ska byggas på med två våningar och ut mot Storgatan ska ett fyra våningar högt – men smalt – kontorshus byggas. Den här detaljplanen antogs den 10 juni av samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.
Detta gillas inte av ägaren till Linköpings slott – Statens fastighetsverk (SFV).
Ett överklagande har författats av de statliga tjänstemännen, det är åtta sidor långt och en fullständig sågning av det arbete som teknik- och samhällsbyggnadskontoret i Linköping gjort.
SFV skriver bland annat "Miljöbedömningen... ...framstår som grovt felaktig". Vidare beskrivs kommunens analys av kulturvärden och avvägningen mellan behovet att förändra och bevara med orden "ytterst bristfällig och i det närmaste obefintlig".
– Det här är så nära svordomar man kan komma på byråkratspråk, det är att kalla oss idioter på ett fint språk, säger Muharrem Demirok (C), som var ordförande i nämnden under större delen av den tid som arbetet med detaljplanen tagit.
Det hör till ovanligheterna att staten blandar sig i ett enskilt byggprojekt i en kommun, senast det hände i Linköping var när höghuset vid Drottningbron planerades i början av 2000-talet. Den gången var det Riksantikvarieämbetet som ville värna riksintresset "Linköpings stadskärna", en stadskärna som fortfarande har medeltida drag.
Det Statens fastighetsverk inte gillar med det nu planerade bygget är att p-hus och kontorshus tillåts bli för högt. Byggnader som ligger så nära slottet och Domkyrkan får inte vara så höga att de konkurrerar med dessa byggnader.
Dessutom anser Statens fastighetsverk att ökningen från 400 till närmare 700 parkeringsplatser är oacceptabel. Det kommer att leda till ökade bullernivåer och högre halter av luftföroreningar, vilket kommer att skada kulturmiljön.
Om SFV lyckas stoppa detta bygge så påverkar det också byggandet av 200 bostäder i kvarteret Eddan. Där försvinner p-platser och tanken är att dessa ska ersättas med utbyggnaden av Akilles.
När en detaljplan överklagas så sker det till länsstyrelsen, det är statens förlängda arm i länet som då ska kontrollera om kommunen följt alla regler. I det här fallet blev ärendet en aning känsligt eftersom det är länsstyrelsens högste chef, landshövding Elisabeth Nilsson som bor i slottet.
För att undvika jäv skickades ärendet därför direkt till länsstyrelsen i Jönköping som nu får avgöra och fatta beslut i frågan.