Starka orden: "Önskar att mamma slipper uppleva det"

Att Attendo kan få en ny chans att fortsätta driva Ånestads vårdboende – trots kommunens tidigare beslut att bolaget inte ska få förnyat förtroende – väcker starka känslor hos de anhöriga.

De anhöriga vars äldre bor på Ånestads vårdboende. Bilderna är tagna vid två tillfällen när de har protesterat, utanför stadshuset och utanför vårdboendet, samt på ett möte med Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

De anhöriga vars äldre bor på Ånestads vårdboende. Bilderna är tagna vid två tillfällen när de har protesterat, utanför stadshuset och utanför vårdboendet, samt på ett möte med Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

Foto: Montage/ Zenaida Hadzimahovic

Linköping2021-05-11 06:00

"Önskar att min kära mamma slipper leva och uppleva det". "Det är ett slag i ansiktet för de boende och anhöriga som har kämpat för att få ändring på alla brister". "Det är fruktansvärt att det ens är möjligt".

Det är några av de anhörigas reaktioner efter att äldrenämnden fastställt innehållet i ett underlag inför den nya upphandlingen av verksamheten på Ånestads vårdboende – en upphandling som kan vinnas av den nuvarande utföraren Attendo, hårt kritiserad av både brukare och deras anhöriga.

"Hoppas att vår närstående får somna in för alltid för att komma undan känslan av otrygghet, förvaring och att bara vara till besvär", skriver en djupt besviken anhörig i ett mejl till äldrenämnden och till kommunalråd Niklas Borg (M), som vi har tagit del av.

Attendo övertog Ånestad från vårdbolaget Vardaga i oktober 2019. Efter övertagandet bytte Attendo det larmsystem som fanns och som fungerade på vårdboendet, och sedan dess har varken larmet eller verksamheten fungerat som de borde. De anhöriga beskrev situationen då som otrygg och kaotisk. En boende dog på akuten efter att ha klagat på bröstsmärtor och inte fått hjälp på vårdboendet på tolv timmar. Efter det protesterade de anhöriga och klagade till kommunen, IVO och äldreombudsmannen.

Ett 20-tal Linköpingsbor har nu i över ett och ett halvt år kämpat för att deras anhöriga ska få en bättre och tryggare tillvaro på Ånestad. Vi har följt deras kamp på nära håll och skrivit om de anhörigas möte med både Attendos lokala ledning och äldrenämndens politiker. Syftet i kampen var att bristerna skulle åtgärdas och att kvaliteten på verksamheten skulle höjas.

undefined
De anhörigas möte och samtal med Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden. Då klagade de anhöriga över situationen på Ånestads boende.

De anhöriga upplevde att bristerna fortsatte och till slut krävde de att kommunen skulle säga upp avtalet med Attendo och överta driften av Ånestad i egen regi. Det hela slutade med att nämnden, med ordförande Liselotte Fager (KD) i spetsen, i januari i år beslutade att Attendo inte ska få förnyat förtroende att driva Ånestad. Men avtalet sades inte upp med förklaringen att det inte fanns någon rättslig grund och Attendo skulle driva det tills avtalet går ut – i oktober 2022.

De anhöriga har inte direkt jublat över beslutet eftersom det innebär att deras äldre ska vänta ytterligare ett och ett halvt år för att få den förändring de önskat. Och uppgiften att Attendo kan få chans att fortsätta även efter att avtalet går ut har kommit som en chock.

– Brister på Ånestad fortsätter. Mamma känner oro för att larmet inte ska fungera om hon blir dödssjuk och är självklart oroad för att inte hinna få hjälp, säger systrarna Eleonora, Eva och Gabriella Holec, tre av de 20-talet engagerade anhöriga.

undefined
Anhöriga kräver politikernas agerande utanför stadshuset, vinter 2020: Gabriela Holec, Eva Johansson, Eleonora Holec, Bengt Nyström, Inger Görlin, Anders Hedberg, Jan Erik Jonsson, Leif Erlandsson och Peter Dickman.

Bröderna Mats och Leif Erlandsson är också anhöriga som har engagerat sig och diskuterat med politikerna.

– Som väljare förstår jag inte det här beslutet. Alliansen hade ett unikt tillfälle att låta kommunens vårdbolag Leanlink överta Ånestad vilket, i stort sett, alla anhöriga vill efter att verksamheten uppvisat mängder av brister. Oppositionen ville byta ut Attendo och den politiska ledningen skulle inte ha mött något politiskt motstånd, säger Leif Erlandsson.

Peter Dickman är också besviken.

– Det stora felet är att kommunen inte lyckas följa upp kvalitén i det som den upphandlar. Om Attendo hade förbättrat verksamheten efter alla möten vi har haft med dem så hade det kanske varit okej att bolaget fortsätter. Men de har hela tiden lovat att rätta till saker och då har det ibland blivit bättre, men de lyckas inte hålla i förbättringarna långsiktigt.

– Det anställdes en ny kock i februari som började bra och vi anhöriga fick smaka av maten som visade sig vara riktigt god. Efter det har maten försämrats successivt och kocken har nu sagt upp sig. Maten är någonting som de äldre ser fram emot men nu handlar det mer om huruvida den går att äta eller inte, säger Dickman.

undefined
De anhöriga som fått nog. Här, försommar 2020, utanför Attendos vårdboende där deras föräldrar bor. Fv Leif Erlandsson, Mats Erlandsson, Peter Dickman, Bengt Nyström, Gabriella Holec och Eleonora Holec. Efter att den här bilden hade tagits gick Nyströms föräldrar bort.

Pia och Eva Johansson besöker flera dagar i veckan sin mor på Ånestad och de är uppgivna.

– Vår mors kontaktperson är jättebra, men hon arbetar inte alla veckans dagar. Ibland sitter vi i flera timmar hos mamma och ingen kommer in för att titta om hon lever eller behöver något. Det behövs fler personal. Hon sitter där glömd, ensam och hon kan inte ens använda larmet hon har runt sin handled. Det fungerar inte i det tillstånd som hon är. Hon kan dö utan att någon märker det. Nej, det har inte blivit bättre.

undefined
Systrarna Pia och Eva Johansson besöker regelbundet sin mor på Ånestads vårdboende. Vid Stångån träffas vi för att de vill berätta hur förtvivlade och ledsna de är över hur deras förälder har det på sina äldre dagar på vårdboendet.
Ånestads vårdboende

På Ånestads vårdboende finns det 24 lägenheter som är fördelade på två enheter. 

Fyra av lägenheterna är för parboende. 

Attendo ska enligt avtalet ha fast bemanning mellan ­klockan 07 och 21 på 0,64 årsarbetare per boende. Oppositionen föreslog att bemanning höjs till 0,76 i det nya upphandlingsunderlaget.

Karta: Vardaga Ånestad Herrgårdsboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!