– Vi har byggt upp Stångs under tio år nu, jag och min farbror köpte restaurangen i maj 2011, så det var dags för något mer nu, säger Mattias Weinhandl.
Den förre LHC-stjärnan är en av fyra delägare till Stångs magasin som ligger vid Stångån i centrala Linköping. Förutom Mattias är det farbrodern Peter, kusinen David Weinhandl (restaurangchef) och Jonas Alvin (köksmästare). Tre av dessa, Mattias, David och Jonas, blir också delägare till Stångs Mjärdevi tillsammans med företagets affärsutvecklare Camilla Samuelsson.
Premiärdatumet för Mjärdevirestaurangen är inte spikat, men det blir någon gång i oktober.
– Det blir i lokalerna i Collegiumhuset, där Sodexo höll till tidigare. Jag har tittat på dem förut och tror verkligen på det läget, säger Mattias.
Vad blir skillnaden jämfört med nuvarande Stångs?
– Det här blir primärt en lunchrestaurang, den kommer inte att vara kvällsöppen. Vi hoppas bli ett vattenhål där man kan hänga under hela dagen, eller plocka med sig en låda eller kasse om man så önskar. Vi vill satsa på den hållbara individen.
Vad menar du med hållbara individen?
– Förutom närodlad, ekologisk och näringsrik mat så vill vi anpassa inredningen, med design och ljus, så det blir skönt för individen. En inredning som sänker pulsen på besökaren. Det finns mycket vetenskap om hur du skapar en miljö för hållbara individer. Jag tror att det blir allt viktigare i det samhälle vi lever i, att det skapas sådana pyshål, eller oaser om man vill kalla det så.
Weinhandl hoppas också att Stångs som företag har blivit klimatpositivt lagom till Mjärdevipremiären i höst.
– Det är ambitionen och det arbetet är påbörjat. Lyckas vi med det så är vi första traditionella restaurangen i Sverige som är det. Max gick ju i bräschen och blev världens första klimatpositiva företag. Andra har följt efter, som Kivra och Icebug till exempel, och nu vill vi bli samma sorts pionjär inom den traditionella restaurangbranschen.
Vad krävs för det?
– Det är tre steg. Steg 1 är en djupgående analys på hur mycket CO2 vi släpper ut, steg 2 att minska det utsläppet och steg 3 är att kompensera med tio procent mer än du släpper ut. Och det gör man genom trädplantering i Afrika.
Varför satsar ni på detta, förutom det självklara att hjälpa klimatet?
– Jag tror det är en hygienfaktor för företaget, gentemot både kunder och personal. Vi har de senaste 2-3 åren sett en tydlig ökad medvetenhet och efterfrågan kring att många vill veta hur företaget bidrar positivt till planeten.
Innebär det en svår administration?
– Vi tar hjälp med det, U&We och Zeromission är två företag som jobbar med de bitarna.
Hur har Stångs klarat pandemin annars?
– Det tog tvärstopp i mitten av mars 2020. I en, två månader. Sommaren blev väldigt bra fram till september-oktober. Sen tog det tvärstopp igen i november-december. Januari, februari och mars var också tuffa och april lite bättre. Så det har varit minst sagt utmanande, som för alla.
Har ni permitterat?
– Nej, vi ställde om rätt snabbt och började leverera matlådor och middagspåsar redan i mars 2020. Så vi har ändå lyckats få ut rätt mycket mat från restaurangen och på så sätt kunnat sysselsätta personalen. Vi har dessutom fått bra stöd av vår fastighetsägare och bank, så vi har klarat oss utan statligt stöd.