Stadsdelen Ryd byggdes 1966–1971, under miljonprogrammets dagar. Nu planerar Stångåstaden en storsatsning i området.
– Vi ska under en tioårsperiod renovera cirka 1 000 lägenheter, men vi vill också ta ett helhetsgrepp på stadsdelen. Vi vill utveckla livet mellan husen och få till nybyggnation av bostäder och kanske lite mer handel, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
Var i Ryd vill ni bygga?
– Det är för tidigt att säga. Vi för samtal med kommunen för att göra det här på bästa sätt, och vi håller på att dra igång ett planarbete. Området runt centrum står på vår lista över platser som vi vill utveckla.
Stångåstaden har skrivit kontrakt med Norrköpingsföretaget Sefab om renoveringen.
– Det är ett partneringavtal, vilket innebär att vi vill utveckla projektet ihop med entreprenören. Vi tror att det kan hjälpa oss att få både en bättre produkt och ett mer konkurrenskraftigt pris, kommenterar Fredrik Törnqvist.
Sefabs vd Michael Stenberg var fram till i fjol fastighetschef på Stångåstaden. Var det därför Sefab fick jobbet?
– Nej, det har inget med det att göra. Vi har gjort en upphandling enligt LOU och det var många företag som var intresserade. Vi har haft konsultstöd för att utvärdera och göra intervjuer.
I sommar inleds renoveringen av de första 240 lägenheterna.
– I hus som är 50–60 år gamla behöver man byta installationer och ofta kök och badrum. Vi vill också se över husens energiprestanda. Men när det gäller sådant som inte är nödvändigt vill vi hitta en valfrihet för hyresgästerna så att de kan påverka sin hyresnivå, säger Törnqvist.
Kostnaden för renoveringarna är ännu inte klar, inte heller hur mycket hyrorna kommer att höjas. I tidigare områden har kostnaden i snitt legat runt 1,1–1,2 miljoner kronor per lägenhet och hyreshöjningen på 25–30 procent.
Många bor i Ryd för att det finns billiga lägenheter. När ni är klara med renoveringarna finns det inga billiga lägenheter kvar?
– Det går inte att undvika en hyreshöjning. Den som renoverar sin villa för en dryg miljon får också en högre månadskostnad. Men hyrorna kommer fortfarande att vara väldigt konkurrenskraftiga för en lägenhet som i princip upplevs som ny. När vi gör kundenkäter brukar man nästan alltid uppleva att man får mer valuta för hyran efter en ombyggnation, säger Fredrik Törnqvist.
Vart ska hyresgästerna ta vägen under renoveringen?
– Vi hoppas att kunna erbjuda andra, tillfälliga lägenheter i Ryd.