Hyreshöjningen på 5,1 procent gäller från 1 februari och berör de flesta av Stångåstadens cirka 13 700 lägenheter. Nybyggda lägenheter får en mindre höjning, 3 procent.
Höjningarna för februari och mars kommer att tas ut retroaktivt på hyresavierna för april–augusti.
– Det här blir en höjning som många hyresgäster kan få svårt att klara av. Vi ser en väldigt bred grupp i samhället som får det mer och mer ansträngt, kommenterar Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.
– 2023 fick vi den största höjningen på 30 år, 3,95 procent. I fjol blev det ännu högre, 4,95 procent. I år har vi kämpat för att få ett trendbrott, men tyvärr blir det i stället en rekordhöjning på 5,1 procent i Linköping, fortsätter han.
Höjningen på 5,1 procent är ungefär lika stor som vad andra hyresgäster får i Linköping. Willhem, Victoriahem, Heimstaden och Botrygg höjer med 4,95 procent. Riksbyggen, HSB med flera privata fastighetsägare höjer med 5,2 efter beslut av en skiljeman.
Stångåstaden och Hyresgästföreningen kom inte överens i årets förhandlingar. Hyreshöjningen kom därför att beslutas i Hyresmarknadskommittén (HMK), som avgör hyrestvister för allmännyttiga bostadsbolag.
– Det är tredje gången under mina elva år i Stångåstaden som vi gått till HMK. Oftast brukar vi kunna komma överens lokalt, men i år stod vi för långt från varandra, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
Måste ni höja hyrorna med över 5 procent?
– Det är aldrig roligt att behöva höja hyran. Men det är väldigt mycket saker som har blivit dyrare för oss. De tre senaste åren har det varit en inflation på nästan 20 procent samtidigt som vi med årets avtal har höjt hyran med 14. Vi har alltså tappat 5–6 procent mot inflationen och det är inte jättelätt att hantera, säger Törnqvist.
Samtidigt har ni gjort stora vinster varje år. Kan ni inte ta av de pengarna?
– Gör man det kommer man att behöva höja hyran ännu mer efter några år. Ska hyresgästerna få rimliga hyreshöjningar framåt, och ska vi kunna underhålla våra fastigheter och erbjuda bra kvalitet, så behöver vi de här 5,1 procenten. Och vi tar inte ut mer än andra, hyreshöjningen ligger i nivå med andra fastighetsägare i Linköping.
Ni lägger stora pengar på att bygga nytt?
– Ja, men det är inget som belastar hyresgästerna. Vi ser till att varje projekt bär sig, säger Fredrik Törnqvist.
En del av Stångåstadens vinst delas varje år ut till det kommunala moderbolaget Stadshus AB. De tre senaste åren har sammanlagt 287 miljoner kronor delats ut.