Stångåstaden har rätt att sälja mer

Att kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden säljer drygt 1 000 lägenheter har rört upp känslor. Men faktum är att bolaget har möjlighet att sälja betydligt mer, utan att be om lov.

Roland Larsson (C).

Roland Larsson (C).

Foto: Ola Axman

Linköping2017-04-23 08:00

Det var den 31 mars som Stångåstaden offentliggjorde att man tänker sälja 1 080 lägenheter i Berga, Lambohov och Ryd. Bakom ligger en längre diskussion om bolagets långsiktiga ekonomi, kopplad till dess aggressiva byggtakt, det finansiella risktagandet med skuldsättning och stora investeringar. Enligt ägardirektiven från 2015, beslutade i kommunfullmäktige, ska bolaget nämligen producera 500 nya lägenheter om året. Direktiven anger även att bolaget "självt kan utan godkännande av fullmäktige besluta om att sälja maximalt tio procent av fastighetsbeståndet under samma kalanderår". Bolaget äger cirka 19 000 lägenheter, och försäljningen omfattar endast omkring sex procent av detta.

– Vår produktionstakt är extremt hög. Just nu är det 1 000 lägenheter som vi är i gång och bygger. Vi har inga ekonomiska problem i dag. Men vi behöver få in kapital för att förebygga risker. Därför genomför vi den här försäljningen. Vi jobbar med långsiktiga scenarier utifrån ränta, inflation och investeringar. Och vi följer ägardirektiven, säger Fredrik Törnqvist, vd i Stångåstaden.

Ett annat syfte med försäljningen är att fortsätta driva på byggtakten i Linköping, eftersom köparen av Stångåstadens lägenheter förbinder sig till nyproduktion av nära 400 lägenheter:

– Nya kvadratmeter är ganska dyra i dag. Vi är en av dem som drar och bygger bort bostadsbristen. Med försäljningen får vi utrymme att investera i ökat byggande. Och vi får in en aktör som måste bygga, säger Fredrik Törnqvist.

När vi berättade om affären kom reaktionerna snabbt. Hyresgäster blev oroliga, och Vänsterpartiet varnade för utförsäljning av allmännyttan. Kommunalråden Paul Lindvall (M) och Sara Skyttedal (KD) gav sin välsignelse. Men Centerns Muharrem Demirok hade synpunkter på bristande information, och att man skickade med ett krav på nyproduktion i budgivningen eftersom det då kan följa med detaljplanering på köpet. Roland Larsson är tidigare C-riksdagsman och sitter numera i styrelsen för kommunala koncernbolaget Stadshus AB, som äger de kommunala bolagen. Han berättar att han ställt en fråga vid en så kallad ägardialog med Stångåstadens styrelse – en fråga om Stångåstaden planerar att sälja fastigheter med tanke på den snabba byggtakten och de stora investeringar som görs.

– Och styrelsens ordförande Jan Österlind (S) kunde inte svara tydligt. Han sa något om att det kan bli så i framtiden. Det var bara en vecka innan Stångåstaden offentliggjorde affären. Litar man inte på sin ägare? undrar jag.

När vi frågar både Jan Österlind och Stadshus AB:s vd Hans Lander, som också närvarade vi ägardialogen, så har ingen av dem någon minnesbild av den ställda frågan.

– Jag kan inte minnas att jag har fått den frågan och att jag har svarat på det sättet. Som ordförande i Stångåstaden måste jag vårda bolagets intressen och jag kan inte uttala mig om detaljer kring affärer, säger Jan Österlind.

– Jag känner inte igen den frågan. Men jag vet att Roland Larsson har uttryckt oro för kommunikationen om den här affären. Jag har full förståelse för Rolands synpunkter. Men Stångåstaden har tidigare kommunicerat en strategisk vilja att sälja fastigheter. Och de har agerat helt enligt sina mandat. Min erfarenhet är att man normalt väntar med att offentliggöra sådana här uppgifter om pågående fastighetsaffärer. Det gör man för att ta hänsyn till alla intressenter, bland annat budgivare, säger Hans Lander, som själv varit vd för Stångåstaden.

Men tycker du att ni har informerat Stadshus AB tillräckligt om affären, Jan Österlind?

– Vi har talat om att vi planerar en fastighetsaffär vid våra ägardialoger. Vi har berättat om det i vår treårsplan kring vår långsiktiga ekonomi. Och vi har visat bilder där det tydligt framgår, under våren 2016. Vi har också rent allmänt förklarat att vi bedömer att det är aktuellt med försäljning. Och så under våren 2016 talade vi om att nu börjar vi planera för affären. Roland Larsson eller Stadshus styrelse har inte ansvar för Stångåstaden. Det har jag och styrelsen, och Stångåstadens vd, svarar Österlind.

Så sent som i november fattade Stångåstadens styrelse ett formellt beslut om att ge Fredrik Törnqvist uppdraget att utreda affären. Detta föregicks bland annat av att man upphandlade ett ramavtal om transaktionskonsult, en mäklare kring stora fastighetsaffärer den 24 oktober, det avtalet fick mäklarföretaget Catella Corporate Finance Stockholm AB en dryg månad senare. Den 22 december återkom Törnqvist till styrelsen med förslag på de områden som nu ska säljas. Beslut fattades då om att inleda försäljningen som nu sköts av Catella.

Enligt förvaltningschefen Ulf Gustafsson kom ett antal indikativa bud på fastigheterna redan i slutet av mars. Enligt planen ska affären vara klar i juni, och övertagandet ska ske under september.

Lägenheterna som Stångåstaden säljer

Berga: Totalt 189 lägenheter på Hovetorpsgatan 2–50.

Lambohov: Totalt 158 vanliga lägenheter på Lantmannagatan 1–120

Ryd: Totalt 274 lägenheter på Mårdtorpsgatan 1–7; 9–15 och 17–23, samt på Rydsvägen 152–164 och 166–192.

Ryd: Totalt 467 studentbostäder på Ryds Allé 1–21.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!