I resultatet ligger reavinster på 101 miljoner kronor, det bygger också på att resultaten för 2013 och 2014 har räknats om enligt ett nytt regelverk. Men det var en nöjd vd som kunde presentera Stångåstadens bokslut på tisdagen.
– Vi har lagt 830 miljoner kronor på att utveckla fastighetsbeståndet. Det innebär 265 miljoner på nyproduktion, 257 miljoner på ombyggnation och 308 miljoner på underhåll. Allt detta kan vi göra eftersom vi har en god ekonomi, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.
Hyresintäkterna på 1,318 miljarder (1,266 miljarder) ökade 2014. Hyresförhandlingarna för 2015 är klara och landar på 0,9 procent.
– Vi har en lägre hyresutveckling jämfört med snittet för riket.
Driftskostnaderna ligger nästan stilla på -519 miljoner kronor (-520 mkr). Värmekostnaderna och kostnader för fastighetsskötsel kopplat till väderlek var cirka tio miljoner kronor mindre än väntat, tack vare varmt väder.– Uppvärmningskostnader är en stor post för oss. Vi lägger stora resurser på energibesparing och ligger något över vårt årsmål där. Målet är en besparing på 25 procent till 2025, konstaterar Fredrik Törnqvist.
Det låga ränteläget har också varit gynnsamt. Stångåstadens bestånd har ett marknadsvärde på cirka 14,7 miljarder kronor, med en belåningsgrad på 3,1 miljarder.
– Ränteläget påverkar kostnaderna något för 2014 men det kommer att ge större effekt de kommande åren. Vi använder det ekonomiska utrymmet för att satsa på underhåll, uppger Törnqvist.
Av resultatet på 318 miljoner kronor går en relativt liten del tillbaka till ägaren, alltså kommunen med moderbolaget Linköpings stadshus AB:– Det handlar om nio miljoner kronor. Men det gör att vi kan återinvestera i ombyggnation och nyproduktion av bostäder.
Stångåstaden planerar för investeringar på en en miljard nästa år. Det handlar om 757 planerade lägenheter, varav 246 studentbostäder intill Vallaskogen och i Ryd. Man kommer också att bebygga en del av Vallastaden – Torget – med 180 lägenheter. Ett projekt som brådskar, enligt vd:n.
– Det tillhör inte själva utställningsområdet för Bo2017 men ska det bli klart till mässan så måste vi komma i gång under året.
Det långsiktiga arbetet med de utsatta områdena Ryd och Skäggetorp ingår också i planen.
– Vi måste ha råd med det också. Vi tror att satsningar på stadsdelsutveckling i dessa områden kommer att ge goda ekonomiska effekter i framtiden. Bland annat har vi alldeles nyligen startat en utredning kring Ryds framtid där vi kommer att be invånarna om synpunkter, säger Fredrik Törnqvist.