Det var i stadsdelen Lambohov, vid uppförandet av 85 nya studentlägenheter, som det kommunala bostadsbolaget i Linköping ansökte om det nu slopade investeringsstödet – som har riktat sig till nyproduktion av hyresrätter och studentbostäder. Hyreskostnaden kapades, enligt Törnqvist, med 750 kronor i månaden tack vare investeringsstödet.
– Så som stödet har varit utformat har det styrt byggnationerna mot ganska små lägenheter för att det ska vara användbart och effektivt. Vi har haft mycket projekt innehållande tvåor, treor och fyror och då har stödet inte varit så användbart. Däremot hade vi planer på att använda stödet vid ett antal projekt som är planerade framåt. Där stödet har passat har det varit bra, säger Stångåstadens vd.
– Samtidigt vill jag poängtera att det slopade stödet inte stoppar några av våra investeringar och projekt. Hyreskostnaden, vid projekt där stödet hade passat, kommer såklart att bli lite högre, fortsätter han.
Hade ni kunnat göra mer för att bidra till lägre hyror i Linköping?
– I alla våra projekt försöker vi att pressa byggkostnaderna och ett sätt att göra det på är att bygga mer industriellt, att använda standardiserade produkter som till exempel kombohusen – hus som sätts ihop som ett legosystem. Det har en klart större effekt än själva investeringsstödet, säger Törnqvist.
Att byggkostnaderna länge har ökat snabbare än inflationen är, enligt vd:n, grundproblematiken till de höga hyrorna vid nyproduktion.
– Det är inte hållbart över tid men om alla aktörer på marknaden, kommuner, vi som beställare och byggföretagen, hjälps åt att utveckla standardiserade produkter tror jag att vi har hittat nyckeln. Genom att kunna upprepa saker i byggprojekt kan kostnaderna kapas rejält.
– Mer stöd löser inte grundfrågan. Det är viktigare att komma åt kostnadsutvecklingen och hitta andra sätt att bygga, fortsätter vd:n.
Hur kommer ni att jobba för lägre hyror framöver?
– Vi kommer att fortsätta att bygga mer industriellt, huset i Lambohov är ett bra exempel, där vi ser att vi kan kapa produktionskostnaderna med 20–25 procent. Vi jobbar både på lokal och nationell nivå för att regelverk ska ge oss bättre förutsättningar för att vi ska kunna bygga så att fler har råd, säger Fredrik Törnqvist.
Stångåstaden äger och förvaltar cirka 18 500 lägenheter varav 4 200 är studentbostäder.