Fåglarna i Stångån – här är arterna du inte får missa

Vintertid – då blomstrar fågellivet i Stångån mitt inne i Linköping. Har du sett den helvita gräsanden eller kanske den sällsynta rörhönan?

Den vita gräsanden, knipor, kungsfiskare och rörhöna är fyra arter fåglar du kan se om du tar en promenad längs Stångån i centrala Linköping.

Den vita gräsanden, knipor, kungsfiskare och rörhöna är fyra arter fåglar du kan se om du tar en promenad längs Stångån i centrala Linköping.

Foto: Montage

Linköping2023-01-15 17:00

När sjöarna runt Linköping fryser väljer många av de övervintrande fåglarna att tillbringa vintern i Stångån i centrala stan. Här går det att komma fåglarna väldigt nära, man behöver inte kikare för att se exempelvis knipor, sidensvansar och sothöns.  

Correns fågelexpert Claes Nilsson tog en promenad från Tannefors slussar in mot centrum. Här är några av fåglarna han såg:   

undefined
Gräsand, hanen med grönt huvud. Honan med diskret färgad.
undefined
Den vita gräsanden har setts i Stångån i flera år. Jättesnygg!

Gräsand

Den vanligaste fågeln i Stångån. Håller ihop i stora grupper och letar ständigt mat. Spana extra efter den helvita gräsanden, Kejsaren i folkmun, som sticker ut ordentligt bland sina kompisar. Kejsaren är inte albino som många kanske tror, utan en framavlad variant av gräsand. Kejsaren brukar ofta hålla till runt Drottningbron eller strax söder därom. 

undefined
Runt Färjebron finns chans att se rörhöna på nära håll.

Rörhöna

Nu är en bra chans att se den sällsynta rörhönan på nära håll. Den brukar hålla till med gräsänder runt Färjebron. Rörhönan gillar att vara uppe på land och ses ofta springande längs åkanten.

undefined
Knipa. Redan nu i januari har hanen sin snygga praktdräkt.

Knipa

En and som dyker efter mat frekvent. Hanen är lätt att känna igen med sitt grönsvarta huvud och den distinkta vita kindfläcken. 

undefined
storskrake

Storskrake

Bra mycket större än knipan. Honan är mer diskret färgad i brunt.

undefined
Sothöna är en stilig fågel, speciellt när man ser den på nära håll.

Sothöna

Helt svart men med vit panna. Sothönsen håller ofta ihop med andra änder och har inga problem att närma sig människan.     

undefined
Kanadagässen är väl inte de mest populära fåglarna längs Stångån.

Kanadagås

Några tama kanadagäss brukar gå längs åkanten och leta föda. Kanske inte den mest populära fågeln längs ån, men en av de största.

undefined
Sidensvansar älskar bär och frukt. Här kalasar ett gäng på nypon.

Sidensvans

De trädgårdar längs ån som fortfarande har äpplen på sina träd får ofta besök av sidensvansar. Otroligt vackra fåglar som egentligen inte bryr sig om mänsklig närvaro, men som är väldigt rastlösa och flyttar på sig ofta. Har man tur går det att komma riktigt nära sidensvansen.

undefined
Kungsfiskaren övervinrar i Nykvarnsområdet och kan ses med lite tur.

Bonusfåglar!

Fortsätter man längs ån och hamnar i Nykvarnsområdet finns flera spännande fåglar att spana efter. Sveriges kanske mest färggranna art, kungsfiskaren, håller till här på vintern men är förvånansvärt svår att få syn på trots att hela fågeln lyser turkosblå. Strömstaren är en häftig fågel som gillar forsande vatten som den dyker ner i från valfri sten. Även forsärlan, lik sädesärla, gillar strömt vatten och övervintrar i området. 

Gör man promenaden ännu längre och fortsätter längs Stångån ända till mynningen i Roxen kan man få bra utdelning. I mynningen bildas ofta en vak där mängder av fåglar samlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!