Hur kommer man att uppleva Linköping under en promenad genom den nya innerstaden på 2030-talet? Kanske så här:
I Kallerstad finns en ny innerstadsbebyggelse med torg och en diagonal esplanad. Det är en modern stadsmiljö med en blandning av bostäder, arbetsplatser caféer och restauranger. Det är trevligt att promenera genom stadskvarteren eftersom man har prioriterat gång-, cykel- och kollektivtrafik, bilarna kommer i andra hand.
Den som vandrar ner mot Stångån, in mot den äldre stadskärnan, kommer först till Linköpings nya resecentrum. Det är en effektiv knutpunkt för regionens resenärer, stor och inbjudande. Resecentrum innehåller också affärer och restauranger, det är en attraktiv mötesplats, inte bara en byggnad man skyndar igenom.
Nedanför resecentrum ligger Stångåstranden som har blivit Linköpings nya oas. Kajer med små affärer och caféer övergår i grönområden. Det är här man promenerar på sommarkvällarna, träffar vänner och tar en fika.
Ö i Stångån
Den visionen återkommer, i lite olika former, i de sex arkitektförslag som juryn just nu grubblar över. Men inom ramen för det har vissa tagit ut svängarna mer än andra. I några av förslagen har man ändrat Stångåns lopp och byggt en konstgjord ö för strand- och båtliv.
När Linköpings kommun skickade ut en förfrågan anmälde 59 svenska och utländska arkitektteam intresse för att komma in med förslag. Sex team valdes ut för uppdraget.
Många funktioner
Arkitektteamens uppgift handlar inte om hur resecentrum ska se ut, och det finns inte några detaljerade planer på hur Stångåns stränder ska utvecklas. Tävlingen handlar om områdets grundstruktur, där man lägger grunden för ett välfungerande resecentrum och en attraktiv innerstadsmiljö runt omkring.
– Det är en utmaning att få ihop många funktioner; trafiklogistik, bebyggelse, stadsliv och rekreation, säger Karin Elfström chef för arbetet med kommunens översiktsplaner.
Nya broar
Därför handlar de sex förslagen mycket om broar, den stora järnvägsbron för Ostlänken, en vägbro för att få trafiken att flyta från och till resecentrum, och attraktiva broar för fotgängare och cyklister.
– Det är jätteviktigt att skapa ett bra samband över ån så att innerstaden hänger ihop, säger Karin Elfström.
Det finns många knutar att lösa. Järnvägsbron kommer att bli stor, så vad gör man av utrymmena under de båda brofästena? Det får inte bli döda, trista utrymmen. Här har arkitektteamen ritat in allt från livsmedelsbutiker till basarer och gym.
Snabba byten
Kraven på nya resecentrum är höga. Där ska järnvägen knytas ihop med en stor mängd busslinjer, och målet är att det inte ska ta mer än tre minuter för resenärerna att byta. På lång sikt väntas antalet resenärer öka från dagens 5 miljoner per år till 13 miljoner.
– Att resecentrum fungerar på ett bra sätt är viktigt för hela regionen, säger översiktsplanerare Oscar Lindgren.
Vandra på kajer
I tävlingsuppdraget ingår bara att skissa på den del av Kallerstad som ligger närmast resecentrum. Men det är där, och i utformningen av Stångåns stränder, som arkitektteamens förslag kanske är mest spännande. Hur mycket modern storstadskänsla vill vi ha i Linköpings nya innerstad?
Det är en stadsdel som byggs för framtiden, för att våra barn ska trivas i den. Vill de vandra på kajer längs ån, som i Paris, eller vill de ha parker och gräsmattor? Vill de ha en tät innerstadsstruktur i Kallerstad, gjord för ett myllrande folkliv?
Karin Elfström och Oscar Lindgren vill inte uttrycka några egna åsikter, det är juryns uppdrag att tycka.
– Men det är tydligt att några av förslagen visar ett mer urbant Linköping än de andra, säger Karin Elfström.