Ställ cykeln fel – då kan den fraktas bort

Nya, hårdare regler införs för att få ordning på cykelparkeringarna vid Resecentrum. Kommunen har redan avlägsnat 600 cyklar från platsen.

Ställ den i stället i stället. Den gamla ordvrängningsramsan är aktuell vid Resecentrum i Linköping. Cyklar som inte står i ställ ska transporteras bort.

Ställ den i stället i stället. Den gamla ordvrängningsramsan är aktuell vid Resecentrum i Linköping. Cyklar som inte står i ställ ska transporteras bort.

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-06-19 06:00

De 600 cyklar som kommunen flyttat till sin uppställningsplats vid Lambohovsleden var sådana som bedömdes vara skrot. Men från den 6 augusti kommer alla cyklar, som bedöms vara övergivna, att plockas bort oavsett skick.

– Vi märker först upp varje cykel för att informera ägaren om att den kan bli flyttad. Om inte cykeln används på en tid betraktar vi den som övergiven. Det här är ett system som används på andra platser, som Lund och Malmö, berättar trafikingenjör Mikael Strindemo.

Hur lång tid får den stå där innan den anses vara övergiven?

– Det finns ingen bestämd tidsgräns, utan det är en bedömning som görs på plats.

Den 1 september skärps reglerna ytterligare. Då ska kommunens personal ta hand om alla felparkerade cyklar vid Resecentrum, övergivna eller inte. Felparkerad är cykeln om den inte står i ett ställ.

– Vi kommer först att ha en informationsvecka, då vi är på plats vid Resecentrum för att berätta om reglerna, och vi kommer att skylta. Från måndag 10 september forslar vi bort felparkerade cyklar.

I dag räcker inte cykelställen på långa vägar till för alla cyklar vid Resecentrum. Ett snabbt överslag visar att runt 500 cyklar är felparkerade just nu.

– Vi kommer att sätta upp nya cykelställ med runt 300 platser. Där erbjuds möjligheten att låsa fast cykeln i ramen, något som efterfrågas av många. Vi kommer också att ordna en långtidsparkering för dem som ska resa bort en längre tid, berättar Strindemo.

Den som har fått sin cykel flyttad får gå in på kommunens hemsida och fylla i ett formulär där cykeln ska beskrivas, om möjligt med ramnummer och/eller stöldskyddsnummer. Om den finns på uppställningsplatsen blir man därefter kontaktad och får åka och hämta den. I dagsläget är det gratis, men från 1 september kommer en avgift på 200 kronor att tas ut.

Hämtas inte cykeln inom 90 dagar tillfaller den kommunen. Vad som ska hända med sådana cyklar är inte bestämt än, men det finns tankar på att skänka bort dem till välgörenhet.

En orsak till de skärpta parkeringsreglerna är att det ska se ordnat och trevligt ut för alla som anländer till Linköping med tåg. Regelskärpningen ska också ge större möjlighet att hitta en ledig plats i cykelställ.

– Vi vill att fler ska cykla och genom de här åtgärderna vill vi skapa bättre förutsättningar för dem som väljer att cykla till Resecentrum, säger Mikael Strindemo.

En orsak till regeländringarna är att det ska se snyggare ut runt Resecentrum.
En orsak till regeländringarna är att det ska se snyggare ut runt Resecentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!