Stadskärnan är hotad – så ska den räddas

Butiksdöden hotar att utarma Linköpings centrum. Nu drar kommunen igång ett projekt för att blåsa nytt liv i stadskärnan.

Vad ska Linköpings centrum ha för innehåll i framtiden? Det ska kommunen utreda i projektet "Framtidens stadskärna".

Vad ska Linköpings centrum ha för innehåll i framtiden? Det ska kommunen utreda i projektet "Framtidens stadskärna".

Foto: Linköpings kommun

Linköping2021-02-24 07:30

Pandemin har fått butiker och restauranger att gå på knäna. Men även före pandemin var det många butiker som hade det allt tuffare i takt med att näthandeln tog marknadsandelar.

Utvecklingen bekymrar kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

– Handeln är inne i en oerhört dramatisk strukturomvandling och vi ser allt fler tomma lokaler. Det finns fastighetsägare som varnar för att det på sikt kan bli uppemot 40-procentiga vakanser i deras lokaler. Gör vi inget nu kommer stadskärnan att föra en tynande tillvaro, säger han.

Linköpings kommun ska därför starta ett projekt som går under namnet "Framtidens stadskärna". På olika sätt ska innerstaden göras mer attraktiv.

Demirok pratar om vikten av att skapa mötesplatser. För samtidigt som stadskärnorna håller på att tappa i betydelse som handelsplatser så ökar invånarnas behov av just mötesplatser.

– Vi vill ju gärna vara i stadskärnan. Vi ser att familjer söker sig alltmer dit, inte bara för att äta en trevlig middag utan för att bara strosa och njuta av staden. Vi vill nog gärna vara lite mer som italienska familjer. Men Linköpings innerstad är inte barnvänlig – det finns till exempel bara en enda lekplats, den i Sankt Larsparken.

Vad ska ni då göra mer konkret? Handlar det om fler lekplatser och bilfria zoner där barnen kan springa fritt?

– Det är väldigt lite som är förutbestämt i projektet. Vi vill göra det här tillsammans med fastighetsägare, restauranger, caféer, butiker, föreningsliv och inte minst allmänheten, säger Demirok.

– Men det går att skapa trygga miljöer även i trafikerade områden. Se på Timmermanstorget i Övre Vasastaden som fungerar fantastiskt bra som mötesplats. På Trädgårdstorget har vi ökat möjligheterna till torghandel och hade det inte varit för pandemin hade vi säkert haft en fantastisk kommers där nu. Får vi till sådant, med mer liv och rörelse, då har vi kommit en bit.

Området kring Lilla torget (Gyllentorget) är tänkt att bli ett första pilotprojekt i "Framtidens stadskärna". Där har Lundbergs och Botrygg ansökt om att få bygga till husen runt torget.

– Det är en jättebra möjlighet för oss att få till en ännu bättre plats, med fler möjligheter att mötas, bättre tillgänglighet, ökad trygghet och allmän uppgradering. Kvällstid upplevs den här platsen som otrygg eftersom allting är stängt, säger Demirok.

Projektet "Framtidens stadskärna" ska beslutas i kommunstyrelsen 9 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!