Att planera och bygga en stadsdel med 380 bostäder verkar ha en ledtid på ungefär 10 år. Det började 2005. Folkets parkföreningen i Linköping var på nedgång och bestämde sig för att sälja en del av sin mark.
Året efter var affären klar. HSB köpte samtidigt lite mark av kommunen och ansökte om att få en detaljplan. Då var Peter Lindgren vd och han var fortfarande med när det första spadtaget togs i september 2013.
Sen i somras är Anders Stjärnberg ny vd för HSB och det blir han som får hålla i handtaget vid det näst sista spadtaget – men först gör han en udda entré genom att bli nersläppt av en lyftkran.
– Det här är ett riktigt samhällsprojekt, säger han i sitt tal till de särskilt inbjudna gästerna.
HSB bygger bostadsrätter och det finns fortfarande 20 lägenheter kvar. Både försäljare och mäklare är på plats. Etappen som nu byggs består av tre hus och innehåller 78 lägenheter.
Det där med samhällsprojekt säger Anders Stjärnberg eftersom det blivit ganska mycket mer än bara bostäder. Det har anlagts nya gator, Friluftsteatern har flyttats till Gamla Linköping och Gula paviljongen har fått nytt plats.
Allt byggs inte av HSB. Lejonfastigheter har byggt förskola och Stångåstaden har byggt några hyresrätter, men av de totalt 380 bostäderna står HSB för 330.
Eftersom det handlar om en hel stadsdel är kommunens egen "bostadsminister" Elias Aguirre (S) inbjuden. Han är kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad. Just den här fredagen är han lite nedslagen av att Donald Trump blivit president.
– Men då får man glädjas åt små steg i vardagen. Det här ger Linköping en möjlighet att växa och det är de många små stegen som påverkar samhällsutvecklingen till det bättre, säger han i sitt tal.
HSB har anlitat Skanska för att bygga och deras distriktschef Anders Thorsén lovar inflyttning i de tre nya husen under våren 2018. Han påminner också om att Linköping är en av Sveriges mest byggintensiva städer just nu.
I det här sammanhanget finns egentligen bara en förlorare – den gamla Folkets parkföreningen. De fick visserligen runt 45 miljoner kronor för marken, men pengarna försvann i en kostsam renovering av Cupolen. De byggde en modern konferensanläggning och när allt var klart hade det kostat runt 60 miljoner kronor.
Föreningen tvingades låna av banken och fick dessutom svårt att locka gäster vilket ledde till att Föreningen Folkets park i Linköping försattes i konkurs.
Konkursförvaltaren sålde sedan Cupolen till Pingstförsamlingen i Linköping. Cupolen blev också platsen för avslutningen på denna spadtagsceremoni. Efter en kylslagen stund utomhus bjöd HSB in sina gäster på lunch.