"Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän ovilja att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiskt hot och våld mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag". Det är polisens definition av ett särskilt utsatt område. Skäggetorp i Linköping pekades ut redan 2015.
Under fredagen stod det klart att stadsdelen fortsatt är kvar på listan, som uppdateras vartannat år. Totalt klassificeras 59 områden som utsatta i Sverige varav 17, med Skäggetorp inräknat, ses som särskilt utsatta – vilket är den allvarligaste kategorin.
– På sätt och vis är jag inte jätteförvånad då listan är ganska trögrörlig. Innan polisen lägger till eller tar bort ett område vill man se väldigt tydliga förändringar. Sen vill såklart vare sig vi eller polisen ha ett särskilt utsatt område i Linköping. Vi jobbar hårt och lägger många resurser men försöker att ha ett långsiktigt perspektiv på det arbetet, säger Niklas Borg (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Att Skäggetorp är kvar, ser du det som ett misslyckande?
– Över tid är det ett misslyckande, men det här är inget som har hänt de sista fem åren. Att Skäggetorp är i den här situationen är ett samhälleligt misslyckande över många år. Men det är givetvis allvarligt.
Har ni gjort rätt satsningar i Skäggetorp då?
– Om man backar tio–20 år skulle jag säga att Linköpings kommun, längre tillbaka, inte har gjort rätt satsningar oavsett vilken politisk färg styret har haft. Man kanske har gjort bra grejer men arbetat alldeles för projektfokuserat. Nu tycker jag att vi har dragit lärdom av det och börjat jobba med de strukturella varaktiga förändringarna. Det tar tid att göra förändringar som får effekt, säger Niklas Borg och lyfter flytten av socialtjänsten, till Skäggetorp, som "gott ett exempel".
Samtidigt är Niklas Borg kritisk till listans existens.
– Jag har uttryckt mig ganska kritiskt mot den här listan tidigare. Den sätter en stämpel på området och de som bor där vilket gör att man hamnar på minus från början. Det blir stigmatiserande för Skäggetorp. Vi vet om vilka utmaningar som finns där och hade haft samma prioritet på området även utan listan. Det enda positiva är kanske att staten riktar en del statsbidrag mot de här områdena.