Linköpingsborna Ako och Jens får helt nytt jobb – först i Sverige

Ordningsvakter patrullerar sedan flera år tillbaka i flera av Linköpings stadsdelar. Nu tar kommunen ytterligare ett steg för att stävja brottsligheten – två ordningsvakter får uppdraget att patrullera i en enda stadsdel.

Ako Mahmoudpour och Jens Gustavsson är, enligt Linköpings kommun, de första i Sverige som jobbar som områdesbaserade ordningsvakter.

Ako Mahmoudpour och Jens Gustavsson är, enligt Linköpings kommun, de första i Sverige som jobbar som områdesbaserade ordningsvakter.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-11-17 10:00

Ett nytt jobb har börjat för Jens Gustavsson och Ako Mahmoudpour. Tanken är att de genom att enbart röra sig i Skäggetorp ska kunna bygga relationer på ett annat sätt med de boende i stadsdelen.

– Securitas plockade ut tio stycken från kontoret som de tyckte skulle passa till det här, och så fick man anmäla sitt intresse om man ville. Så har kommunen och polisen intervjuat oss, och till slut blev det vi två som började med det här, säger Jens Gustavsson.

undefined
"Vi ska bli ett känt ansikte här", säger Jens Gustavsson om att bli områdesbaserade ordningsvakt i Skäggetorp.

Vad fick er att vilja söka jobbet?

– Vi får en helt annan inblick och kan jobba bättre. Vi får en helt annan personkännedom än att till exempel bara åka till Ryd, vara där i några timmar, och sen åka därifrån för att vara i Berga.

Ako Mahmoudpour tillägger:

– Man vill ju göra skillnad i den här branschen. Nu har vi den här tiden att se skillnaden och förbättra saker.

Kommer det att vara svårt på nåt sätt?

– Det svåraste kan kanske vara att börja skaffa relationer med folk, att få samhället att acceptera oss på ett bra sätt.

undefined
Jens Gustavsson och Ako Mahmoudpour sökte sig själva till tjänsten som områdesbaserad ordningsvakt. De två tjänsterna tas från redan befintliga ordningsvaktstjänster i kommunen.

Jens och Ako bär den nya titeln "områdesbaserad ordningsvakt". Enligt Linköpings kommun är man ensamma i Sverige med ordningsvakter som är bundna till ett specifikt område på det här sättet.

– Syftet är helt enkelt att man ska lära känna sitt område och de personer och verksamheter som finns och verkar där, för att kunna etablera relationer, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Att man inte infört något liknande tidigare har att göra med en lag som fanns förut.

– Då har det varit så att vi enbart fått jobba med kommunala ordningsvakter i ordningshållande syfte, säger Borg.

Skulle man stationerat ut ordningsvakter i områden mest för att visa närvaro och bygga relationer kunde det alltså ha brutit mot lagen. Men nu har lagen ändrats, vilket möjliggör den här typen av insatser.

undefined
Till följd av en lagändring är det nu möjlgt att börja arbeta med områdesbaserade ordningsvakter, menar Niklas Borg (M). "Det här arbetssättet hade inte varit möjligt med den gamla lagstiftningen", säger han.

Konceptet ska utvärderas våren 2025, varpå det kan komma att utvidgas till fler stadsdelar.

Räcker det att ha två personer med den här tjänsten för att testa det ordentligt?

– Vi brukar ju inte gå ut med exakt hur stor resursen med ordningsvakter är, men det är ju inte så att vi har 50 ordningsvakter i tjänst. Att ta två i en patrull riktat mot Skäggetorp, det tror jag absolut är att ge det en ärlig chans, säger Niklas Borg.

– Min förhoppning och övertygelse är att vi kommer att implementera det här arbetssättet med områdesbaserade ordningsvakter i flera delar i Linköping.

undefined
År 2019 togs kommunala ordningsvakter i tjänst i Linköping. "För vår del så har det varit en av pusselbitarna i kommunens trygghetsarbete", säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!