Stadsdelarna kan växa ihop

Tätare bebyggelse, en mera inbäddad stadsgata – Nygårdsvägen – och en stadsdel som ska hänga mera ihop med Linköping i övrigt. Det är tre idéer om Skäggetorps framtid som ska presenteras med början på onsdag.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-06-01 05:30

I november startade dialogarbetet som ligger till grund för den "stordialog" som kommunen nu bjuder in till. Nu presenteras visionerna om det framtida Skäggetorp. Olika fokusgrupper – som fastighetsägare, näringslivet, unga vuxna, högstadieelever, olika kulturella och språkliga grupper, pensionärer och studenter – har alla bidragit med sina åsikter, önskningar och förväntningar.

Tidsaspekten är på lång sikt utan att det finns ett fast årtal fastslaget. Enligt planarkitekt Caroline Gyllemark på miljö- och samhällsbyggnadskontoret, arbetar kontoret utifrån tidshorisonterna nu, senare och i framtiden.

Tre visioner om det framtida Skäggetorp har tagits fram.

– Allt är grundat på vad de här grupperna sagt att de vill förändra, så det är ingen tjänstemannaprodukt, säger hon.

Kort handlar de om att skapa fler stråk i området och öka på bebyggelsen där stråken korsar varandra. En vision är också att göra om Nygårdsvägen till en stadsgata istället för – som i dag – mera en trafikled runt området.

– Vi vill att det ska kännas att man åker in i Skäggetorp, inte åker utanför och tittar in på det.

Den här visionen – för än så länge är det bara det – är den mest kontroversiella eftersom kommunen bara äger en mindre del av den aktuella marken. Dessutom pekar översiktsplanen ut detta som jordbruksmark.

– Vi ville ändå ta med detta eftersom förslaget är baserat på vad de boende vill, säger Caroline Gyllemark.

Tredje visionen är att bygga ihop Skäggetorp med centrala Linköping men också Ryd, för att knyta de båda områdena närmare varandra. Att Skäggetorp och Tornby också ska närma sig varandra finns med i förslagen.

Två möten – båda med samma innehåll – om Skäggetorps framtid och planerna på ett nytt allaktivitetshus hålls första och andra juni i Skäggetorpsskolans aula klockan 18.30

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!