För ett par veckor sedan lovade infrastrukturminister Anna Johansson (S) att Ostlänken (Linköping-Järna) ska byggas och att det ska bli med höghastighetsstandard. Men Linköpings kommun låter sig inte nöja med det. I onsdags gick man tillsammans med en rad andra kommuner ut i en debattartikel och krävde utbyggnad av ett nationellt nät av höghastighetsbanor.
– Att få snabba och goda kommunikationer med inte bara Stockholm, utan även Malmö och Göteborg, är en avgörande framtidsfråga för Linköping. Med kortare restider får vi en större arbetsmarknadsregion, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
– Men hur det än blir så måste regeringen komma till ett beslut om vi ska satsa på höghastighetsjärnvägar i Sverige eller inte. Det går inte att planera en bra passage genom Linköping om vi inte vet vilken typ av järnväg det rör sig om.
Ställer sig utanför
Frågan om Sverige ska satsa på höghastighetsjärnvägar Stockholm- Malmö/Göteborg är politiskt kontroversiell. Just nu finns det både varma förespråkare och arga kritiker. Till skillnad från Linköping har Norrköping valt att ställa sig utanför den grupp av kommuner som trycker på för höghastighetsbanor.
– Jag är i grunden för höghastighetsjärnvägar. Men ett långt liv i politiken har lärt mig att man inte får gapa över för mycket i sådana här frågor, speciellt inte om det är någon annan som ska betala, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S)
Byggstart viktigast
Lars Stjernkvist är nöjd med beslutet om Ostlänken och tycker att man ska ta ett steg i taget.
– Det viktigaste är att Ostlänken förblir ett eget projekt som börjar byggas som planerat 2017. Det får inte bli en del av en långdragen diskussion om höghastighetsjärnvägar och därmed skjutas på framtiden.
Medan Linköping absolut vill att Ostlänken ska få höghastighetsstandard öppnar han för andra alternativ.
– Vi vill också att den ska byggas som en höghastighetsjärnväg, men vi kan acceptera att den byggs med konventionell teknik. Det löser våra regionala problem och utesluter inte en framtida uppgradering av järnvägen.
Inga risker
Kristina Edlund ser inga risker med att driva frågan om att Sverige ska bygga ett nationellt nät av höghastighetsbanor.
– Jag är trygg med det besked som vi fått av infrastrukturministern. Ostlänken står på egna ben och ska bli verklighet oavsett andra beslut om höghastighetsbanor, säger hon.