Under våren sökte Städhäxan i Linköping personal som kunde arbeta över sommaren. Liza, som kommit till Linköping efter att ha flytt från kriget i Ukraina, fick kontakt med företaget och gladdes över att så snabbt ha hittat ett jobb. Men först behövde hon gå bredvid en erfaren anställd för att lära sig arbetet.
– Jag frågade inte i början om jag skulle få betalt eller inte, men jag skulle utbildas och jobba i tre dagar och sen testas på den fjärde dagen. Om det gick bra skulle jag få jobberbjudande och vi skulle skriva kontrakt, säger Liza.
Företaget Städhäxan i Linköping har i flera år använt sig av metoden att utbilda personer som kan vara aktuella för anställning, före kontrakt om provanställning har skrivits. För utbildningsdagarna, som i regel varit 3-4 stycken, har arbetstagarna inte fått någon lön. De oavlönade dagarna har under åren lett till konflikter med flera anställda som säger att de inte uppfattat att dagarna skulle vara utan lön, medan arbetsgivaren menar att de informerats muntligen och oftast skriftligen.
De som har ifrågasatt de oavlönade utbildningsdagarna har fått till svar att båda parter haft en överenskommelse.
Städhäxan har argumenterat för att det är en kostnadsfri utbildning fram tills att en oerfaren medarbetare har lärt sig jobbet.
– Vår kostnadsfria utbildning är inget vi kräver att de ska betala för, det är snarare att vi bjuder på den. De arbetar ju inte, de går bakom och tittar för att lära sig under utbildning. Det kostar ju oss pengar för att de ska gå bredvid, säger Håkan Lundkvist, vice vd för Städhäxan.
Att personal inte skulle ha informerats om att dagarna var utan lön, ställer han sig mycket frågande till.
– Det finns ingen som helst möjlighet att du kan ha missuppfattat att du får en fri utbildning utan lön, det är omöjligt. Då hävdar jag att de här människorna ljuger, säger han.
Enligt fackförbundet Kommunal och Fastighetsanställdas förbund är förfarandet ett brott mot Lagen om anställningsskydd, som reglerar hur en arbetsgivare får anställa personal. Fackförbunden hävdar att introduktion på en arbetsplats är att arbeta, oavsett om man bara går bredvid.
Städhäxan är sen 2020 ansluten till Kommunals centrala kollektivavtal, men Kommunal har inte uppmärksammats på situationen kring utbildningsdagarna hos städbolaget förrän vi kontaktar dem. När vi beskriver situationen reagerar Marie Axelsson, som är ombudsman för avdelning Öst, starkt.
– Här utnyttjar man människor i en utsatt situation, som är i beroendeställning, säger hon.
Almega tjänsteförbunden, som företräder arbetsgivare och just Städhäxan, slår fast för oss att de oavlönade utbildningsdagarna bryter mot rådande kollektivavtal.
Personalomsättningen i städbranschen är hög och på så sätt är det en stor andel som genomgått introduktion hos Städhäxan genom åren – exakt hur många kan inte företaget svara på i nuläget. Då arbetet inte alltid kräver språkkunskaper i svenska är branschen ofta en ingång för nyanlända till den svenska arbetsmarknaden.
Efter fyra utbildningsdagar var Städhäxan nöjd med Lizas arbete och erbjöd henne ett kontrakt som sträckte sig till augusti. De träffades för att skriva avtal, men Liza uppfattade inte vilken lön hon skulle få och ställde därför frågor om den.
– De sa att man kunde tjäna ungefär 22 000 kronor i månaden om man städade på heltid, men de kunde inte säga hur min lön skulle bli – bara att den skulle bli lägre eftersom jag var ny. Jag undrade också vad som gällde kring uppsägningstid om jag skulle hitta ett annat jobb, men då blev chefen arg och sa att om man frågar det så är man inte intresserad av att jobba där.
Liza berättar att arbetsgivarens reaktion på hennes frågor om hur det fungerar i Sverige gjorde henne rädd och hon bad därför om att få diskutera erbjudandet med sin man innan hon skrev på.
– Chefen tryckte ner mig och talade illa om Ukraina. Jag blev väldigt förödmjukad, det var som om någon hällde en hink med slask över mig.
För två månader sen hade Liza ett bra jobb som chef för en webbutik hemma i Ukraina, men kriget kastade omkull allt.
Egentligen heter Liza något annat, men hon är rädd för att råka illa ut om hon öppet skulle berätta om sitt första jobb i Sverige. Att nyanlända inte ska riskera att utnyttjas är anledningen till att hon trots rädslan låter sig intervjuas.
Efter de fyra oavlönade dagarna valde Liza att inte gå tillbaka.
I ett mail skriver Städhäxan till Liza: "Jag kommer själv kontakta facket för att kontrollera vilka dina rådgivare är och på vilka grunder de bygger sina åsikter på."
För Kristine, som också intervjuas under annat namn, var jobbet hos Städhäxan även hennes första i branschen och i Sverige. Hon fick också gå bredvid och städa de första dagarna. Det var innan företaget var anslutet till Kommunals kollektivavtal, 2018.
– Jag var så glad för att jag fick jobb och vi städade alla som städerskor, men sen var svaret att det bara var en introduktion. Vi hade fyra timmar per hus på oss att städa – det spelade ingen roll hur smutsigt eller hur stort det var. Om man inte orkade och hann så jobbade man gratis den extra tiden städningen tog. Tempot var så högt att det var svårt att hinna gå på toaletten och ibland fanns inte tid att äta, säger Kristine.
Kraven, tillsammans med den föreslagna lönen på 116 kronor/timme, gjorde att hon efter de första dagarna valde att tacka nej till erbjudandet om en fortsättning. Kristine säger att inte heller hon hade skrivit något avtal för sin utbildningstid. I ett mail till arbetsgivaren, som vi har läst, frågade hon hur företaget ville göra med betalningen för de arbetade dagarna och lämnade sitt kontonummer. Som svar fick hon: "Städhäxan bjuder på denna utbildning som ett led i vårt kvalitetsarbete. Ingen lön utgår under dessa introduktionstimmar. Detta torde inte vara någon nyhet för dig."
– Chefen sa att jag fick en gratis utbildning och att det var en present. När jag tackade nej till jobbet blev hon arg för att hon hade investerat i mig.
Under utbildningsdagarna använde hon sin egen bil till och från kunderna hon städade hos. Det betyder att hon förutom utebliven lön också betalade för bil och bränsle själv. Enligt Städhäxan är dock ingen tvungen att använda egen bil under utbildningstiden, men där går uppfattningarna isär.
– Nej, nej, nej, jag fick inget betalt för resor. Det var fyra timmar per hus, inget avtal och egen bil, säger Kristine.
När Kristine var ny i Sverige var hon inte medlem i facket, men efter den här erfarenheten gick hon med. Efteråt tänkte hon att hon skulle vända sig till förbundet eller någon myndighet och berätta om arbetsplatsen, men när hon fick nytt arbete kort inpå lät hon det bero.
Nyligen såg Kristine att städbolaget sökte personal och minnet kom tillbaka. Nu är hon orolig för att ukrainska kvinnor på flykt, som inte kan sina rättigheter, riskerar att utnyttjas.
– Allt ser så professionellt ut, men kunderna vet inte vad som händer med alla kvinnor som jobbar där. Om min berättelse kan hjälpa någon så är jag glad.
Vi har varit i kontakt med en handfull personer som säger sig ha dålig erfarenhet av sin tid som städare hos Städhäxan. Flera beskriver en hög personalomsättning och uppger att man säger upp sig på grund av stress och orimliga krav. Någon säger att man arbetat pass under obekväma tider utan att ha fått extra ersättning.
– Om man kan välja så jobbar man inte där, men en del som inte kan prata svenska eller engelska tvingas fortsätta för att de inte får jobb någon annanstans. Jag var som en slav där, säger en av kvinnorna.
En annan kvinna, som kommer från Ukraina, har liknande erfarenhet som Liza från den här våren. Även hon arbetade utan lön sina första dagar då hon var under utbildning, men hon mår av olika omständigheter för dåligt för att orka berätta mer om sin situation.
En städare säger att hon med säkerhet vet två personer som lärts upp i jobbet utan lön i två veckor vardera.
Städhäxans ledning säger att en del personal kan ha behövt mer tid för att lära sig än de normala 3-4 dagarna.
När nya ska testas i sina färdigheter, har det hänt att städare fått städa chefens hus som slutprov – ett förfarande som fackförbundet Kommunal menar är olämpligt.
– Det är inte optimalt att städa chefens hus, men ska man göra det så ska det ju inte vara som ett test och självklart ska man ha lön för tiden, säger Marie Axelsson, ombudsman för Kommunal avdelning Öst.
Städhäxan bekräftar att ägarnas hus har använts som städobjekt för personer som är under upplärning. De säger att det gjorts av säkerhetsskäl utifall något skulle gå sönder eller missas innan ny personal blivit trygg med uppdraget, samt att cheferna kan sitt hus och därför lättare kan kontrollera var man behöver vara extra uppmärksam att städa.
– Men det görs inte så här med alla, bara där arbetsgivaren vet att det går, säger en tidigare anställd.
Flera av de kvinnor vi har pratat med säger att de är oroliga för att efter sin medverkan i den här publiceringen bli igenkända och kontaktade av sin tidigare arbetsgivare. Därför är vi försiktiga med fler detaljer från deras berättelser.
– Jag var utnyttjad hela tiden när jag jobbade där, det sker inte bara nu. När jag kom till Sverige visste jag inte hur något fungerade och jag hade ingen att fråga.
Liza är tacksam för att hon har lyckats hitta ett annat jobb i Östergötland. Men helst vill hon inte städa alls utan åka hem till Ukraina.
Hennes blick har varit sänkt mot bordsskivan under större delen av intervjun. Trots sin situation så trivs hon på den ort där hon bor och hon är tacksam för den hjälp hon får av kommunen.
Liza sträcker sig efter en pappersservett från en liten låda på bordet. Hon berättar om sin bror och andra släktingar som är kvar i hemlandet. Framtiden är oviss.
– Jag vet inget...men mitt hjärta är i Ukraina.