Plocka ut allt du har i garderoben och dela plaggen i högar med vad du vill spara och vad du vill göra dig av med. Bry dig inte om regler av typen ”har du inte använt det på sex månader ska du slänga det”.
Plagg av god kvalitet kan komma till användning igen efter flera år. Det är okej att spara av sentimentala skäl också. Men har du flera kubikmetrar av sådana plagg ska du kanske tänka igen. Kläderna kan komma till nytta någon annanstans.
Avsätt gärna ett skåp eller ett par hyllor för plaggen som inte är i säsong. Glöm bort dem i några månader och ta fram dem vid nästa årstidsskifte. Det kommer att kännas som att du får en ny garderob.
Av det du inte vill ha kvar gäller:
Sälj – märkeskläder och kläder av fin kvalitet kan man ofta sälja vidare på nätet eller i en lokal second handbutik. Helt och rent brukar vara honnörsord, men en del vintageplagg kan hitta köpare trots hål och fläckar.
Ge bort – hela, rena kläder som du inte tror du kan få betalt för kan du ge till välgörenhetsorganisationer som säljer dem vidare, exempelvis Frälsningsarméns Myrorna eller Stadsmissionens butiker. Skänk INTE plagg som luktar illa, är trasiga eller är smutsiga. Ingen vill köpa dem och du ger bara bort onödigt arbete.
Släng – det som är trasigt, allmänt sunkigt eller har fläckar som inte går bort behöver du inte påtvinga någon annan heller. Men är du pyssligt lagd kan du sprätta bort eventuella knappar först och spara till kommande projekt eller lagningar. Gamla skjortor kan man riva till putsdukar.
Så till det du sparar. Rätt galge för rätt plagg kan låta nitiskt, men kan spara tid och pengar. Tid därför att på rätt galge håller plagget formen och behöver inte strykas igen före användning. Pengar för att plagget håller längre.
En fin blus som hängs på en stålgalge från kemtvätten kan få fläckar från metallen som är svåra att få bort. Vadderade galgar är snällare mot siden och andra tunna material.
Tunga plagg som kappor bör hänga på kraftiga galgar. Kappgalgar sluttar lite framåt – precis som våra egna axlar – och är släta så att inte fodret fastnar.
Tips! En gummisnodd virad längst ut på galens ändar håller slinkiga blusar och stora urringningar på plats.
Stickat ska förvaras liggande för att bevara formen. Det gäller särskilt tunga plagg.
Ylleplagg som inte används ofta bör förvaras i tät påse eller låda, dit inte pälsängrar och mal kan ta sig. Särskilt eko-ull är utsatt. Ett tips är att lägga med ett melittafilter eller liknande med några droppar lavendelolja, det gillar inte skadedjuren. Kulor av cederträ fungerar likadant.
Förvara stövlar i stora lådor eller ståendes med stövelinsatser i.
Skoblock hindrar skinnskor från att få fula veck och hjälper dem att hålla formen. Skoblock i trä suger dessutom upp fukt. För trevlig doft – välj cederträ.
Förvara fina skor i skolådor. Du slipper damm och att de hakar i varandra och rispar materialet. Det finns skolådor med fönster att köpa, så man ser vilka skor som finns i vilken låda.
Ett annat tips är att förvara dem i sin originalkartong, men att ta ett foto på skorna och klistra det på kartongens yttersida. Pyssliga klär sina skolådor i fint papper eller tyg. Stapla lådorna på varandra i garderoben eller där det passar. Blir fint!
Se över dina vårskor. Tygskor kan ibland tvättas i maskin och bli nästan som nya. Pumps, sandaletter och liknande kan behöva klackas om. Skinnskor putsas.