SSU Linköpings krav: Gratis lunch till gymnasieelever

SSU Linköping kräver att kommunen betalar gymnasieelevernas lunch så länge undervisning genomförs på distans. "Lunch får inte bli en klassfråga".

Julia Tegsjö, ordförande i SSU och Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Julia Tegsjö, ordförande i SSU och Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Foto: Privat/Per Olsson

Linköping2020-12-10 21:30

Det säger Julia Tegsjö, ordförande i SSU Linköping. 

– Distansundervisning innebär inte att kommunen ska börja spara pengar på så viktiga saker som skollunch. Gymnasieeleverna ska isolera sig, men bristen på struktur, som uppstår, får inte resultera i att kommunens unga går hungriga, säger hon.

Från den 7 december övergick Linköpings gymnasieelever till distansundervisning. Beslutet gäller till och med 6 januari. Under tiden är de tvungna att ordna sin lunch själva. Julia Tegsjö anser att detta kan vara problematiskt ur olika aspekter:

– Vi som själva är unga vet att ungdomarna sällan hinner laga lunch. Distansundervisning innebär att man vaknar precis innan lektionen börjar för att ligga i sängen och kolla på lektionen på datorn. Eleverna är skyldiga att delta på lektionerna, men då måste även kommunen ha skyldighet att bjuda på lunch. Det är standard även om det inte är lagstiftat.

Om kommunen ordnar lunch skulle eleverna slippa stress över att hinna laga eller betala för mat, hävdar Julia Tegsjö.

– Då skulle eleverna kunna ha fokus på lektionerna. Man måste också se till klass. Vem har råd med de extra pengarna som krävs för att köpa lunch varje dag. Eleverna borde få en penninggåva till lunch om det inte går att ordna det på ett annat sätt, säger hon.

Under vårens distansundervisning hade Linköpings kommun infört att gymnasieelever via en app kunde hämta ut lunchlådor hos privata näringsidkare. Men den här gången blev det inte så.

– Det handlar om en kort tid, fram till jullovet. Det krävs en omfattande administration kring lunchfrågan så det går inte att lösa så snabbt. Det var ett tjänstemannabeslut som jag ställde mig bakom, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Anders Jolby är utbildningsdirektör på förvaltningen som fattade beslutet.

– Det är så kort tid kvar. Vi hinner inte ordna så att elever kan hämta ut mat på ett säkert sätt och följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Vad tycker du om en penninggåva till eleverna så att de kan köpa lunch, så som vissa privatgymnasier tänker göra?

– Vi hinner inte göra det nu. Vi måste veta att vi har gjort en säker process så att pengarna hamnar rätt och att de används rätt, till lunch. Linköpings kommun har ansvar för tusentals gymnasieelever vilket gör administrationen mer omfattande. Vi är nu fokuserade på att ordna skollunch efter jullovet, säger Anders Jolby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!