Spritbussarna: Huvudmannen får mildare straff

Den 52-årige huvudmannen i den så kallade spritbusshärvan får sitt straff sänkt av Göta hovrätt. Mannen döms för att ha gjort sig skyldig till 46 fall av smuggling.

Efter en omfattande utredning väckte åklagaren åtal mot 19 personer för inblandning i smugglingsresorna.

Efter en omfattande utredning väckte åklagaren åtal mot 19 personer för inblandning i smugglingsresorna.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-04-18 13:30

Efter en synnerligen omfattande utredning väckte åklagaren åtal mot 19 personer som anklagades för att ha varit inblandade i en omfattande smuggling av alkohol mellan 2012 och 2016. Minst 46 smugglingsresor till Tyskland genomfördes.

Den 52-årige huvudmannen, som drivit ett bussbolag, dömdes av Linköpings tingsrätt till fängelse i två år och sex månader. Nu väljer hovrätten att sänka straffet till fängelse i två år. Visserligen anser hovrätten att mannen gjort sig skyldig till 46 fall av smuggling och han döms för grov smuggling. Enligt domstolen är det uppenbart att smugglingen ingick som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och i större omfattning.

Men till skillnad från tingsrätten anser inte hovrätten att det är bevisat att 52-åringen även gjort sig skyldig till olovlig försäljning av alkohol. Hovrätten skriver: "Några som helst uppgifter om den påstådda försäljningens omfattning (...) finns emellertid inte." Hovrätten var dock inte enig. Två av rättens ledamöter ansåg det vara bevisat att 52-åringen även sålt insmugglad alkohol och pekade på att det finns filmbilder som visar att han var "mycket aktiv" när människor, som inte varit med på resorna, kom till bussen för att hämta alkohol.

En 56-årig man, som deltagit i åtta spritbussresor – däribland tre som chaufför, får sitt straff skärpt från fängelse i sex månader till fängelse i åtta månader. Sex personer, som tingsrätten dömde till fängelse, får sina straff omvandlade till skyddstillsyn och samhällstjänst. Hovrätten anser att straffvärdet inte är högre än att det finns förutsättningar att välja icke frihetsberövande straff.

Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh hade yrkat på att bussföretaget skulle tvingas att betala en företagsbot på två miljoner kronor. Varken tingsrätten eller hovrätten gick dock med på detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!