Bombmurkla är en av Linköpings kommuns tolv ansvarsarter, en sårbar art känd från fem platser i kommunen sedan tidigare, bland annat just i Ullstämma men även Linghem och Tinnerö. Nu kunde kommunekolog Sigrid Gustafsson och svampexperten Magnus Källberg aningen förvånat observera bombmurklan just när sprängningen utfördes, en plats som redan är naturreservat dessutom.
"Tänt var det här", ekar det på filmsekvensen som finns utlagd på kommunens hemsida. Sedan kommer smällen och barrträden faller med ett brak. När röken lagt sig avslöjade sig bombmurklan. För säkerhets skull, kan man ana, har nyheten daterats till den 2 april.
Det är första gången som kommunen sprängt träd i naturvårdssyfte. Sprängningen utfördes i en del av Ullstämmaskogen som ska lämnas för fri utveckling med så få spår efter mänskliga åtgärder som möjligt. Att spränga sönder träd är en metod som börjat användas för att det fläker sönder träden på ungefär samma sätt som när de blåser omkull i stormar som Gudrun och Per. Den här delen av Ullstämmaskogen angreps av granbarkborrar efter dessa stormar med följd att många granar här nu är döda. Därför behövs inte särskilt blåsigt väder för att de ska falla. En del av dessa finns i anslutning till LOK-milen som därmed av och till blockeras av nedfallna träd. Sprängningen var ett sätt att föregripa detta och hålla spåret fritt framöver.
I hela landet finns bombmurkla endast noterad från cirka 130 platser. Enligt Artdatabanken dyker bombmurklan upp med sina skålformade fruktkroppar djupt ned i mossa i kanten till torra barrmattor under gamla granar i kalkpåverkade skogar. Bombmurklor tål inte kalhyggesbruk.