Språkkrav inom omsorgen enade SD och S

I slutet av en väldigt lång debattdag i senaste fullmäktige hamnade S och SD på samma sida när en fråga gick till omröstning.

Frågorna om språkkrav och illegala bosättningar enade S och SD under senaste fullmäktigemötet.

Frågorna om språkkrav och illegala bosättningar enade S och SD under senaste fullmäktigemötet.

Foto: Victor Bomgren/Johan Rödin

Linköping2021-10-01 16:00

Frågan gällde två yrkande som SD ville ha som ett tillägg till de budgetbeslut som fullmäktige precis klubbat igenom. Det ena yrkandet handlade om att SD vill att Linköpings kommun ska ställa krav på godkänt betyg, "..motsvarande svenska 1 på gymnasienivå, vid nyanställningar för undersköterskor inom äldreomsorgen.

Det andra yrkandet rörde förslaget om att införa en uppsökande verksamhet som "riktar sig till att ta bort de olovliga bosättningarna i kommunen och förhindra att nya illegala bosättningar uppkommer”.

Båda förslagen röstades ned med siffrorna 48 mot 31. Alltså SD och S på ena sidan och de övriga partierna på den andra. 

Att rösta på samma sätt som SD i de här frågorna är inget kontroversiellt för Socialdemokraterna, enligt Kristina Edlund.

– SD förde fram två yrkande som vi i S har i vårt budgetförslag. Frågor som vi drivit i flera år. Hade vi röstat emot förslag som vi själva har, hade vi inte varit trovärdiga. 

Även Allians för Linköping pratar om vikten av att de som arbetar inom vård och omsorg ska kunna tillräckligt bra svenska. Skälet till att man röstade mot SD:s förslag på språkkrav, är enligt Liselotte Fager (KD), äldrenämnden ordförande, att språkfrågan är komplex och att det redan pågår ett arbete i kommunen i den riktningen.

– Arbetsgivare har redan nu ett ansvar att se till att den anställde också får den hjälp som krävs för att klara språket, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!