Spola rätt med toalettvett

Bara tre saker får spolas ner i toaletten. Bajs, kiss och toalettpapper.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-11-19 06:45

Ändå spolar Linköpingsborna ner dricksglas, mobiltelefoner, leksaker och hushållspapper som inte löser upp sig. Långa gasbindor hör kanske till det mer märkliga som hamnar i avloppet.

– Det är lite fascinerande att folk kastar nästan vad som helst i toaletten, men föremålen utgör också en risk och vi har stopp i rören ganska ofta, säger Joakim Persson, produktionschef.

Eftersom Tekniska Verken har 90 pumpstationer som är anslutna till reningsverket kan avfallet också spåras till vissa områden. Som när rören plötsligt fylldes av långa gasbindor.

– Då riktade vi informationen om problemen som uppstår till invånarna i just det området, och ganska omgående upphörde problemet.

Onsdagen den 19 november firas Världstoalettdagen. Målet för den internationella Världstoalettorganisationen (World ToiletOrganization) är givetvis att förbättra de sanitära förhållandena globalt, men även här hemma finns det en hel del som kan bli bättre.

I Nykvarns avloppsreningsverk renas 45 000 kubikmeter avloppsvatten per dygn. Det motsvarar ungefär 225 000 badkar. När reningsverket byggdes på 1950-talet var behoven och kraven helt andra än i dag. Dagens avloppsreningsverk renar vattnet från kommunens alla hushåll och industrier. Den mekaniska, biologiska och kemiska processen tar cirka ett halvt dygn. Det fasta avfallet rötas till fordonsgas. Slammet tas om hand och hamnar på åkrarna. Det renade vattnet leds ut i Stångån.

Snart blir man ännu effektivare på att rena vattnet. I somras genomfördes ett lyckat pilotprojekt där vattnet renades från läkemedel och kemiska rester med hjälp av ozongas. All medicin som vi använder tas inte upp av kroppen utan kommer ut i avloppsvattnet när vi kissar. Hudsalvor med läkemedel bidrar också till problemet. Läkemedelshalterna i dricksvattnet är så små att det inte anses vara skadligt att dricka men forskarna vet inte om vi påverkas indirekt genom att äta fisk. Forskning visar att till exempel fiskarnas beteende förändras av läkemedel i vattnet.

– Småfiskar som fått lugnande medel i sig blir kaxiga och är inte längre rädda för de större fiskarna, säger Joakim Persson.

Linköping kan vara först i landet att använda den nya metoden i stor skala. Om allt går vägen kommer avloppsreningsverket att använda ozonmetoden från 2016.

Eftersom vi vuxna sorglöst kastar nästan vad som helst i toaletten riktar avloppsreningsverket sin information till barnen. Varje år får kommunens tredjeklassare besöka reningsverket och följa med hela processen från den första anhalten i renskammaren till att det renade vattnet släpps ut i Stångån.

– Barnen är bra ambassadörer som tar med sig sin kunskap hem och bidrar till bättre toalettvett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!