Nya greken på hörnet – satsar på snabbmat

Hörnlokalen på Timmermansplatsen har fått en ny restaurang. Denna gång med grekiskt på menyn. Bakom satsningen står Spiros Bonis som jobbat på flera välrenommerade restauranger runt om i Grekland, men som för några år sen flyttade till Linköping.

Spiros Bonis har bland annat jobbat som kökschef på femstjärniga Alexander beach Hotel på Kreta.

Spiros Bonis har bland annat jobbat som kökschef på femstjärniga Alexander beach Hotel på Kreta.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-11-10 08:15

Nyheten i korthet

  • En ny grekisk restaurang, Greek Corner, har öppnat i Vasastaden, Linköping. Restaurangen drivs av Spiros Bonis, en erfaren kock från Grekland.
  • Greek Corner skiljer sig från andra grekiska restauranger i staden genom sitt fokus på grekisk snabbmat, med råvaror importerade direkt från Grekland.
  • Trots vissa initiala problem vid öppningen har restaurangen varit välbesökt under de första veckorna.

De grekiska inslagen på den nya restaurangen Greek Corner i Vasastaden gör sig snabbt påminda. Väggarna är draperade med grekiska bilder, kartor och andra typiska nationalsymboler. I hörnet står det givetvis ett olivträd.

Nikos Pistolelis, som egentligen är pensionär men som valt att i inledningsfasen vara med och hjälpa restaurangen, möter upp. Han beskriver sig själv som en klassisk allt-i-allo som hjälper kocken Spiros Bonis, som kom till Sverige för drygt fyra år sen, med bland annat dialogen med olika myndigheter, fakturabetalning och andra administrativa delar som kräver att man förstår svenska till fullo. Med tiden är tanken att Spiros mer och mer ska ta över de ansvarsområdena så att Nikos kan återvända till pensionärslivet.

undefined
Nikos Pistolelis och Spiros Bonis kommer bägge ursprungligen från samma by utanför Thessaloniki i norra delarna av landet. "Hans pappa och jag är jämngamla och vi gick på samma gymnasium. Vi har varit goda vänner länge" berättar Nikos som flyttade till Sverige och Linköping 1978 för studier, och blev kvar.

Spiros valde att testa lyckan i norr på grund av det ekonomiska läget i hemlandet där han, trots att ha jobbat som kökschef på flera välrenommerade restauranger, fick en lön som han ansåg inte låg i paritet med det ansvaret som låg på hans axlar.

Han valde då att flytta till Linköping för att börja jobba som kock på Ekoxen. Senast kommer han från att ha varit kökschef på Hamlet.

Även om det är långt ifrån situationen i Grekland så har det även i Sverige varit oroliga ekonomiska tider ett tag nu. Hur är det att starta verksamhet i lågkonjunktur?

– Har man en bra affärsidé så funkar det oavsett om det är lågkonjunktur eller inte. Man måste hitta rätt nisch och jobba utifrån det, säger han.

undefined
Förutom gyros och andra typiska grekiska rätter har restaurangen även grekiskt fika. Ett exempel på det är det söta iskaffet Frappé.

Restaurangen slog upp portarna för cirka två veckor sen. Den tilltänkta invigningen kantades dock av problem då de efter kassastrul tvingades flytta fram sitt öppningsdatum några dagar. Men sedan dessa inledande barnsjukdomar beskriver Nikos att allting flutit på bra och att restaurangen under de första veckorna varit välbesökt.

Detta trots att det sedan tidigare finns ett gäng grekiska restauranger i Linköping. Nikos anser att Greek Corner står ut med sitt fokus på grekisk snabbmat.

– När det gäller snabbmat är det mest kebab här i stan. Riktig gyros har en annan kryddning och smakar helt annorlunda.

undefined
Nikos beskriver restaurangen som en kvarterskrog med nisch för studenter.

Han återkommer ofta till att alla råvaror är importerade direkt från Grekland.

– Till och med senapen. Allt smakar annorlunda, det är inte lika mycket socker som det är här uppe.

Lokalen inrymde senast den asiatiska restaurangen Kikkowok.

Karta: Greek Corner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!