– Här finns figurspel, brädspel, kortspel, allt som ryms under ”nörderiparaplyet”, säger Swen Österberg, som projektleder Lincon för andra gången.
– Vi har inte hållit det här sedan 2019, så allt känns nästan lite nytt. Folk är otroligt sugna på att kunna spela tillsammans igen.
Det stora spelkonventet lockar i år runt 1 000 deltagare från hela Sverige. Till några av de mest besökta attraktionerna hör kortspelet "Magic the Gathering" som funnits ända sedan 90-talet. Spelet går ut på att bygga sin egen kortlek som man sedan duellerar med mot andra spelare. I dagsläget finns över 20 000 unika kort att välja mellan, så de möjliga kombinationerna är många.
Ett annat populärt format på konventet är de så kalla diorama-spelen.
– Man bygger upp en spelplan med figurer i ett helt rum. Men själva spelet är ungefär som ett rollspel i stil med "Dungeons & dragons", där man har ett scenario som man spelar efter, förklarar Swen.
Mycket av spelandet antar emellertid mer lediga former. Folk slår sig ner vid olika bord för en omgång "Maracaibo" eller ett parti "Lords of Waterdeep". Vissa av spelen är mer kända än andra. På somliga bord spelas till och med spel som inte finns. Ännu.
– Jag har spelat brädspel i många år och alltid kommit på egna ”husregler”. Till sist sa kompisarna: ”ska du inte gör ett eget spel då?”, berättar en entusiastisk Jonas Dicksen.
Han är på konventet för att visa upp sin hemmasnickrade spelprototyp "A new frontier". Där spelar man galaktiska företag som slåss om järnmalm i rymden. Det första embryot uppstod hösten 2019, och nu hoppas han kunna samla ihop pengar för att lansera det på marknaden.
Ytterligare en kategori spel är sådana som inte är riktigt gjorda för att spelas klart. I "Lucky forward" är inte syftet att vinna, utan att återskapa historiska krig och slag. Och det kan ta ett tag.
– Vi kommer inte att bli klara under det här konventet. Spelar man veckovis så kanske man hinner färdigt på ett år eller två, överslagsräknar Jonas Multing. Sedan utbryter en initierad diskussion med spelpartnern Anders Westergren om var exakt i Frankrike pjäserna egentligen befinner sig.
Inte heller projektledare Swen Österberg ser ut att få spela klart något under konventet. Möjligheterna finns visserligen överallt, men det organisatoriska tar sin tid.
– Förra gången hann jag med ett halvt parti "Uno".