Specialistundersköterskan: En extrem situation

Jag är glad varje morgon jag vaknar utan halsont eller huvudvärk. Det säger Elisabeth Tamm.

Elisabeth Tamm  är specialistundersköterska i  hemsjukvården. Hon har aldrig under sitt 31-åriga yrkesliv upplevt en situation som dagens, där rädslan för coronasmitta påverkar så mycket inom vård och omsorg.

Elisabeth Tamm är specialistundersköterska i hemsjukvården. Hon har aldrig under sitt 31-åriga yrkesliv upplevt en situation som dagens, där rädslan för coronasmitta påverkar så mycket inom vård och omsorg.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2020-06-10 08:00

APRIL 2020
Elisabeth är specialistundersköterska inom Leanlinks hemsjukvård och ingår i team som besöker äldre sjuka i deras hem eller äldreboende. 

Hon har aldrig under sitt hittills 31-åriga arbetsliv upplevt en sådan situation som dagens. Hon kallar det för extremt.

– Allt tar längre tid nu. Innan man börjar med något måste man försäkra sig om att patienten inte har luftvägssymtom, eller annat som kan kopplas till corona. Finns det minsta symptom så sätter man på sig visir och ett munskydd, säger hon.

Hon funderar lite över om det hade hjälp om alla burit munskydd hela tiden, men tror att det hade invaggat alla i en falsk säkerhet. 

– Använder man inte skyddsutrustningen på rätt sätt så blir det inte bra. Handskar ska tas av på rätt sätt. Likadant med skyddsutrustning. Tar du inte av den på rätt sätt, riskerar du istället att sprida smittan. 

När vi pratas vid, är läget för skyddsmaterial bra, enligt Elisabeth.

– Men i början var det en bristsituation, säger hon.

Det innebar att vårdtagarna då inte heller var skyddade på det sätt som hon säger att de är i dag. 

Det har luftats farhågor i debatten att äldre skulle nekas sjukhusvård och inte få tillgång till syrgas om det skulle behövas. 

Men det är en situation Elisabeth inte känner igen från Linköping.

Att äldre multisjuka vårdas i sina hem är det vanligaste, men skulle en person bedömas vara i behov av sjukhusvård så är hennes uppfattning att personen då får det.

– Det beror också på vilka vårdbegränsningar och andra önskemål som finns i vårdplanen, tillägger hon.

Många har skrivit in att man vid sjukdom vill vårdas hemma.

– Lider en person måste vi hjälpa, det är självklart.  Men det är inte alltid som syrgas gör nytta på slutet, och detsamma gäller dropp. En del saker gör mera skada än nytta för en person som är döende, säger hon.

I stället har personalen det hon kallar ”ett palliativt kit”, i vilket morfin ofta ingår som en lindrande åtgärd för en person i livets slutskede. 

Att intresset för vårdjobb uppges ha ökat tycker hon är roligt, men är lite tveksam till att det ska hålla i sig. Särskilt som det kan bli framtida nedskärningar om samhällsekonomin tar för skada av coronapandemin.

Hon hoppas – när det kommer till löneförhandlingar – att de insatser som hon och hennes kolleger gjort inom äldreomsorgen inte glöms bort. 

– När det kommer till lönekuvertet är vi fortfarande nedvärderade, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!