Fastighetsägaren Gustav Storckenfeldt började redan för ett år sen att tömma sin fastighet på Västanågatan 14B. Han sparkade ut samtliga hyresgäster och ingen av dem vågade eller orkade hävda sin rätt att bo kvar.
Först var planen att förvandla huset till ett hem för vård- och boende, HVB-hem. Den tanken övergavs och nu ska istället hela huset hyras ut till kommunen i en så kallad blockförhyrning.
Normalt ger en fastighet av den här storleken mellan 400 000 och 500 000 kronor per år i hyresintäkter för ägaren, det är så den svenska reglerade hyresmarknaden för bostäder fungerar.
När kommunen ska hyra gäller helt andra villkor. Kommunen är beredd att betala 1 146 000 kronor per år för att få tillgång till bostäderna.
Orsaken till att kommunen gör dessa blockförhyrningar är för att staten ålagt alla kommuner att ordna fram ett visst antal bostäder som ska kunna användas av människor som fått uppehållstillstånd tills de ordnat ett eget boende.
Fastighetsägaren Gustav Storckenfeldt vill helst undvika frågan om hyresnivåer och kontraktet med kommunen.
– Det finns ju inget hyreskontrakt i dag, det finns inget skrivet.
Kommunstyrelsen ska fatta beslut om det i dag...
– Jo, jo, men i dagsläget så finns det inget kontrakt.
Menar du att du inte tänker teckna något?
– Nej, det menar jag inte. Men innan det finns ett kontrakt vill jag inte uttala mig, säger Gustav Storckenfeldt.
Eftersom summan överstiger en miljon kronor måste detta beslut fattas av kommunstyrelsen och ärendet kommer på bordet under tisdagen.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) är en av ledamöterna i den styrande majoriteten och han har inte varit medveten om att vanliga hyresgäster har sagts upp från det hus de ska hyra.
– Det där var jag inte medveten om. Det är ju kommunens boendesamordning som har i uppdrag att ta fram lösningar. Det där måste vi titta närmare på. Vi ska hyra det som är tillgängligt, men det är inte meningen att vårt agerande ska göra att lägenheter blir tillgängliga.