– Det är fullkomligt oacceptabelt att man hanterar chefsfrågor i en kommun på det här sättet, säger han.
Paul Lindvall påpekar att en kommunal chef inte enbart arbetar åt den styrande majoriteten. Således bör inte majoriteten ensam besluta att Peder Ellisons förordnade som omsorgskontorets chef ska upphöra.
– Vi kan inte politisera om chefer ska vara kvar eller inte. Den frågan ägs inte enbart av majoriteten. Cheferna i kommunen jobbar ju åt alla förtroendevalda. Det här gör mig väldigt bekymrad och det är inte acceptabelt. Jag tycker att det är anmärkningsvärt hur man hanterar personal- och chefsfrågor.
Vems är ansvaret?
– Det är ett samlat ansvar, men ytterst ansvarig är Kristina Edlund. Det är ju kommunstyrelsen som är anställningsmyndighet, säger Paul Lindvall.
Hans kritik handlar mest om hur detta ärende hanterats. Peder Ellison skickade sitt första brev till Daniel Andersson (L), Eva Lindh (S) och Mikael Sanfridson (S) i december. Ingen av dem informerade oppositionen om att Peder Ellison inte skulle få förlängt förrän beslutet redan var fattat.
– Det här gör mig både förbannad och besviken. Det gör mig bekymrad om Koalition för Linköping håller på att införa en ny kultur, så här har vi aldrig haft det tidigare.
Kristina Edlund (S), ordförande i kommunstyrelsen har en helt annan bild av hur det ska gå till när kommunala chefer tillsätts eller avsätts.
– Det är ju kommundirektören som skött det här ärendet och det är samma process som tidigare. Det är kommundirektören som gör intervjuer med ordföranden i nämnderna och som sen avgör om en person får förlängt eller inte, säger Kristina Edlund.
Men Paul Lindvall hävdar att sådana här ärenden brukar inkludera samtal med oppositionen
– Den här processen har förts på precis samma sätt som man gjort tidigare, säger Kristina Edlund.
Peder Ellison har, liksom alla andra chefer i kommunen, ett tidsbegränsat förordnade som chef. Det kan upphöra, men de har fortfarande kvar sin anställning i kommunen.