Linköpings kommun ska göra om torget. Parkeringsplatserna ska bort och torget bli en öppen mötesyta med utsmyckningar i form av djurstatyer. Men innan förändringarna genomförs måste en arkeologisk förundersökning göras.
– Vi gör fem-sex provschakt för att se vad som döljer sig under ytan och planera kommande undersökningar, berättar Emma Karlsson som är projektledare och arkeolog vid Östergötlands museum.
En hel del är förstås känt om denna centrala del av Linköping. Torget anlades i mitten av 1800-talet och innan dess fanns bebyggda tomter på platsen, och innan dess var det en fin trädgård. Torget fick namn från hospitalet som låg i området från slutet av 1500-talet till år 1777. Här bodde och vårdades både äldre, handikappade och sjuka. Hospitalets kyrka fanns kvar precis bakom torget ända till slutet av 1800-talet när den revs.
Före hospitalet låg franciskanernas konvent här. Det grundades på 1200-talet och stängdes i samband med reformationen. Det lär sedan ha varit Johan III som grundade hospitalet, kanske i de gamla klosterbyggnaderna. Lämningar efter dem hittades vid utgrävningar 1912. Senare grävningar har gjorts vid flera tillfällen i närheten.
– Man gjorde fynd som tydde på att franciskanerklostret låg här, säger Emma Karlsson, men det har aldrig undersökts ordentligt.
Dessutom har det ofta slarvats med redovisningen av arkeologiska fynd tidigare. I det provschakt som grävs just nu gjordes också en liten utgrävning på 1970-talet, och det finns en ritning från den utgrävningen som visar att man hittade en mur här. Eller något som liknade en mur. Det framgår inte om den finns kvar, eller om den grävdes sönder vid ledningsarbeten.
2010 hittades gravar vid en arkeologisk undersökning i Nygatan.
– Då kunde vi datera dem, och det visade sig att de var från medeltiden, alltså från klostertiden, berättar Emma Karlsson. Kanske var de från klostrets kyrkogård, vi vet inte riktigt var den låg.
Var klostrets och hospitalets kyrkogård fanns hoppas arkeologerna få svar på, liksom hur mycket andra lämningar som finns kvar efter de olika verksamheterna i området. Förundersökningen pågår i två veckor och kan följas på facebooksidan "Arkeologi och byggnadsvård på Östergötlands museum".