Det kommunala bolaget Sankt Kors står i färd med att bygga ett tredje hus i företagsparken Vreta Kluster. Tom Carlsson från stiftelsen Kulturmiljövård har skött de arkeologiska utgrävningarna inför alla tre.
– Östergötland är ett av de fornminnestätaste områdena i Sverige – och området här runt Vreta kloster är ett av de tätaste i Östergötland. För mig som arkeolog är det som att stoppa fingrarna i godispåsen, säger han.
Framför allt handlar det om fornlämningar från yngre bronsålder, 1200–500 före Kristus. Resterna av sex hus har grävts fram vid Vreta kluster – och det handlar inte om några små hyddor.
– Det är rejäla byggnader som stod här i åtminstone 200 år, med kanske 10–12 personer i varje och plats för djur. Det är överraskande hur tätt gårdarna låg och hur välorganiserat livet verkar ha varit, säger Tom.
En skeppsformad konstruktion, som tros vara en religiös kultplats, tillhör också fynden, liksom en smältdegel där bronset kunde bearbetas till nya verktyg och vapen.
Bronset användes mest för att markera status, konstaterar Tom.
– De flesta bronsföremål vi hittar har aldrig använts. Man kanske hängde på sig bronsyxan när man skulle gå på julfest. Det var den tidens Rolexklockor eller Porsche Carrera.
Beståndsdelarna i bronset – tenn och koppar – kom från England respektive Cypern, vilket visar att dåtidens Vreta klosterbor hade kontakter söderut. Bärnsten och djurhudar var bytesvaror för att komma åt det åtråvärda bronset, men Tom Carlsson tror inte att det räckte.
– Mycket tyder på att det var människor man bytte bort. Slavhandel alltså, säger han.
Tom Carlsson har skickat in 20–30 kilo material till Historiska museet, mest keramikskärvor och ben. Där lagras det i kilometerlånga magasin och kan plockas fram för senare undersökningar.
– De största arkeologiska upptäckterna görs numera inte i marken utan på laboratorier. Man kan göra DNA-analyser på stenåldersskelett eller från saliven i kådan som tuggats till harts. Vi är i en fas inom arkeologin där fyndmaterialet kan börja tala till oss igen, säger Tom Carlsson.
Det nya husbygget på Vreta Kluster beräknas kunna starta runt årsskiftet och stå klart 1,5 år senare.
– Det längtar jag efter. Det är helt fullt här nu och vi vill både kunna locka till oss nya företag och låta dem som finns här växa, säger Helene Oscarsson, vd på Vreta Kluster.