Så byggdes Linköpings nya höghus: "Ett nytt monument"

Våning för våning har Linköpings nya tiovåningshus tornat upp sig över staden. Nu är huskroppen på plats – och vi har fått en exklusiv rundvandring upp till taket och utsikten.

André Sjödin, Christer Brage och Jonas Gevnerts från företaget Bopro visar upp Linköpings nya höghus.

André Sjödin, Christer Brage och Jonas Gevnerts från företaget Bopro visar upp Linköpings nya höghus.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-07-10 17:00

Byggnadsställningen runt Domkyrkan, Roxens glimrande vatten och E4:ans ständiga trafikflöde. Från takterrassen på det nya tiovåningshuset i korsningen Sankt Larsgatan/Drottninggatan, bakom det så kallade KFUM-huset, går det att se det mesta av staden. I 25 veckor har det lokala företaget Bopro, som ägs av fastighetsaktören Vasaparken, byggt upp Linköpings nya höghus. Väggarna, ja hela stommen, har producerats i fabrik, så kallad prefab, och levererats till platsen våning för våning. En lastzon har etablerats på en av Sankt Larsgatans filer och med en lyftkran, 50 meter hög, har stommen lyfts upp och monterats.

undefined
I bottenplan kommer en verksamhetslokal att färdigställas. Vilken aktör som flyttar in där är ännu inte klart.

– Mycket av utmaningarna har legat i förberedelserna och projekteringen. Den stora pucken var att få ordning på konstruktionen. Det här är ett hus som sväller ut och liksom hänger i luften. Byggnadsytan och grunden är på drygt 150 kvadratmeter medan andra våningen är 250 kvadrat, säger projektledaren André Sjödin medan han, tillsammans med platschefen Christer Brage och arbetsledaren Jonas Grevnerts, visar oss runt i det nya höghuset.

– Sedan har det varit en utmaning att få till alla installationer. Vi har till exempel fått disponera om och hitta nya lösningar för planlösningen så att badrummen inte ligger i ytterkanterna utan istället i mitten av huset, fortsätter han.

undefined
Räddningsfordon måste fortsatt kunna ta sig in på gårdsplanen mellan det nya höghuset och det gamla KFUM-huset berättar platschef Christer Brage.

Byggprojektet som helhet inleddes, med grundarbete och pålning, för drygt ett år sedan. Nu är alla våningar på plats och under vecka 32 ska nedmonteringen av lyftkranen påbörjas. Fram till årsskiftet ska byggnadens insida, med allt från ytskikt och kök till el och badrum, färdigställas i totalt 59 enrumslägenheter på mellan 30 och 35 kvadratmeter. Inflyttning planeras till januari 2024. Längst ned i höghuset etableras också en cirka 150 kvadratmeter stor verksamhetslokal som anpassas när en hyresgäst är klar. Under mark återetableras ett garage. Huset har ritats av det lokala företaget Winell & Jern arkitekter.

Exakt vad bygget kostar är inget som Bopro eller Vasaparken vill avslöja.

– Det har såklart blivit dyrare med allt, vi har bland annat handlat stommen med utländsk valuta. Men vi har ändå lyckats att hålla en bra ekonomi och efter pandemin har materialkostnaderna åtminstone planat ut, säger Christer Brage.

undefined
Från höghusets tak, 35 meter upp i luften, går det att se Roxen och stora delar av Linköping.

Var har stommen producerats och transporterats ifrån?

– Produktionen har varit i Lettland och stommarna har fraktats med fartyg och lastbilar. Det här företaget är ganska vanligt i Sverige, de byggde även simhallen här i Linköping, och vi har arbetat med dem förut.

Varför producerades inte stommen i Sverige?

– Det är givetvis transporter som leder till utsläpp men vi dammsög och frågade företag i hela Sverige om de ville hjälpa till. Då, för över ett år sedan, var det högtryck och det var svårt att hitta någon som ville jobba för oss. De hade för mycket att göra, säger Christer Brage.

– Samtidigt, om vi inte hade använt oss av prefab, hade bygget pågått i två–tre år med betydligt fler transporter, fortsätter han.

undefined
André Sjödin, Christer Brage och Jonas Grevnerts berättar att de stora utmaningarna kring projektet har varit att få till konstruktionen och logistiken. Arbetsytan, mitt i centrala Linköping, har varit ovanligt liten.
undefined
Så här ser huset ut från marken, utanför Missionskyrkan. Huset har ritats av det lokala företaget Winell & Jern arkitekter.

Sedan förra årsskiftet har Bopro tagit emot intresseanmälningar för de nya lägenheterna. Totalt har omkring 175 anmälningar kommit in. Hyrorna, och på vilka premisser lägenheterna ska hyras ut, förhandlas just nu med Hyresgästföreningen.

– Hyrorna är något som vi inte vill kommentera på det sättet än, vi får avvakta. De är beroende av produktionskostnaden och marknadsläget, säger André Sjödin.

Finns det en oro för att hyrorna ska bli för höga?

– Jag tror att det här kommer att vara modellen nu ett tag framöver. Man har inte råd att köpa bostad, med lån och höga räntor, så då hyr man en lägenhet under ett par år istället, säger Christer Brage och André Sjödin fortsätter:

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov bland unga vuxna som vill hitta sin första bostad. Att kunna erbjuda den här kvalitén, och det här läget, känns rätt.

undefined
Arbetsledaren Jonas Grevnerts beskriver det nya tiovåningshuset som ett monument i Linköping.
undefined
En del av lägenheterna har en trekantig balkong. Här med denna utsikt.

Christer Brage menar att det kan finnas motstånd mot byggnadens höjd.

– Det kan många vara motståndare till men kommunens vision är att vi ska leverera nya lägenheter i centrala Linköping – och då måste vi bygga på höjden. Om vi gör det tas inte heller lika mycket markyta i anspråk, säger Christer Brage.

Väl uppe på takterrassen är det lätt att imponeras av utsikten. Tanken är dock att takterrassen inte ska ingå i en lägenhet som hyrs ut till privatpersoner.

– Det är ett fantastiskt hus – det känns som att det blir ett nytt monument i Linköping, säger Jonas Grevnerts.

undefined
Huset består av 59 lägenheter som är mellan 30 och 35 kvadratmeter stora. Högst upp byggs en lägenhet med takterass som inte kommer att hyras ut till privatpersoner.
Mer om bygget

Linköpingsföretaget Vasaparken har länge haft planer på att bygga vid korsningen Sankt Larsgatan/Drottninggatan och projektet har förändrats flera gånger under tidens gång. Från början innefattade planerna även att bygga ut det så kallade KFUM-huset från 1960-talet, men det ansågs som arkitektoniskt skyddsvärt och q-märktes. Det som har byggts är ett tio våningar högt punkthus på innergården bakom KFUM-huset, sammanbyggt med lågdelen på det befintliga huset. Ovanpå lågdelen planeras en utemiljö.

Karta: Tiovåningshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!