Ja kärt barn har, som vi vet, många namn. Vad den nya skolan – intill Linköpings arena – slutligen kommer att heta står än så länge oklart. Men arbetsnamnet på skolan med idrottsprofil, är Stångebroskolan. Om ett år är det inflyttningsdags.
Det finns många inblandade i den här skolan. Förutom att det är Botrygg som bygger den och kommunen som ska driva den, är tanken att Linköpings idrottsföreningar också ska vara representerade.
När dammet från det första spadtaget hade lagt sig förklarade Lars Rejdnell, barn- och ungdomschef i kommunen att skolan kan bli en win win-situation för alla de ungdomar som vill kombinera idrott och skola.
– Vi ser också fram mot samarbetet med alla föreningar, sa han.
Att det skulle bli konkurrens mellan föreningarna tror ingen av representanterna. Snarare tvärtom, enligt Anders Mäki, LHC.
– Vi vill ha en skola i toppklass med idrottsliga värderingar.
Det ska heller inte råda något tvivel om att fokus ska ligga på skolarbetet. Väldigt få lyckas bli stjärnor i sin idrott och därför ska ingen få slarva med skolan. Ett avgångsbetyg är extremt viktigt framhöll Mäki.
– En skola med idrottsprofil gör också att Linköping kan få ha kvar sina talanger. De som annars försvinner till andra städer där idrottsutbildningar finns, sa Johan Fredriksson, representant för innebandyn i Linköping.
Maria Persson, rektor för den nya skolan framhåller Malmö som en förebild. Deras skolor – på grundskole- och gymnasienivå – med idrottsprofil är en framgångssaga, hävdar hon.
Diskussionerna om idrottsskola har några år på nacken och började med att LHC ville starta en friskola. För lite drygt ett år sedan fick klubben nej från Skolinspektionen. Men då hade kommunen börjat intressera sig för tanken. Före jul förra året klubbades beslutet om en ny skola och senare påbörjades upphandlingen om vem som skulle bygga. Viss kritik fanns mot upphandlingen eftersom detaljplanen egentligen bara gav utrymme för en skola på en plats i det utpekade området. Den bredvid arenan. Men nu har dammet efter den kritiken också lagt sig och parterna, Botrygg och barn- och ungdomsnämnden, har enats om en årshyra på 6,2 miljoner kronor.
Hela skolan ska rymma 300 elever, ytan är 3 000 kvadratmeter med hopp om ytterligare 500 kvadratmeter.