Spåddes öka – men i Linköping minskar skadegörelsen

I pandemins spår spåddes skadegörelse under våren öka. Så blev också fallet i polisregion Öst – men Linköping går mot trenden.

Skadegörelsen i Linköping har minskat under våren - särskilt klottret. Varför kommunen går mot strömmen är svårt att spekulera i, menar kommunpolisen Sofia Hedberg.

Skadegörelsen i Linköping har minskat under våren - särskilt klottret. Varför kommunen går mot strömmen är svårt att spekulera i, menar kommunpolisen Sofia Hedberg.

Foto: TT/Frida Glenning Ströberg

Linköping2020-08-21 06:00

Sysslolöshet och tristess spekuleras ofta ligga bakom en stor del av den skadegörelse som görs. Därför förutspådde också polisen att just den brottstypen skulle skjuta i höjden när pandemin sammanföll med undervisning och arbete på distans och sommarledighet. I polisregion Öst, där Östergötlands, Södermanlands och Jönköpings län ingår, är den sammantagna ökningen av anmälda brott stor. Jämför man april-juni i år med 2019 är anmälningarna 382 fler, en ökning med nästan 12 procent. Årets skadegörelse i polisområdet når dock inte riktigt upp till 2017 års nivåer som av oklar anledning var utmärkande höga.

– De senaste veckorna har vi haft problem med glaskross på flera skolor i Linköpings kommun, vilket är vanligt före skolstart. Det har varit skadegörelse på Katedralskolan, Berzeliusskolan, Skäggetorpsskolan och Slestadsskolan, men vi har också fått samtal om stök från både Linghem och Ljungsbro, berättar kommunpolisen Sofia Hedberg.

Men trots flera fall av vandaliserade fönsterrutor i närtid så visar statistiken för just Linköpings kommun att den anmälda skadegörelsen har de lägsta siffrorna på fem år. Jämför man våren 2020 med de höga nivåer som rådde i Linköping 2017 har skadegörelsen minskat med drygt 34 procent. Särskilt utmärkande är brottsrubriceringar som är knutna till klotter. Enligt polisens statistik finns endast 134 anmälda fall i april-juni, föregående år var det 50 fler.

– Jag vet inte om det är ett uttryck för att anmälningsbenägenheten har minskat eller om man faktiskt fått ner klottret. Vi har inte haft några särskilda insatser lokalt då det är svårt att ta någon på bar gärning, brottet är ju gjort på ett ögonblick. Däremot jobbar vi förebyggande genom att ha koll på vilka individer som sysslar med sånt här. Om det är en känd individ så har vi möjlighet att visitera utan misstanke om brott i syfte att söka utrustning. Men då gäller det att ha god personkännedom.

Sofia Hedberg jämför gärna med problemåret 2017. Tittar man på den procentuella minskningen av klotter i Linköping från 2017 till i år, talar vi om hela 67 procent.

Historiskt är benägenheten att anmäla just klotter låg. Men sen i maj finns möjligheten att anmäla skadegörelse via polisens hemsida, en tjänst som möjligen kan få effekter på framtida statistik.

– Vi vill såklart inte att siffrorna ska öka, men rätt statistik ger rätt insatser, säger Sofia Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!