Spädbarn kan ha blivit misshandlad

Vid ett rutinbesök på barnavårdscentralen upptäcktes det att ett spädbarn hade flera rivmärken och blåmärken. Nu har förvaltningsrätten beslutat att barnet ska skiljas från sina föräldrar och placeras i familjehem.

Förvaltningsrätten i Linköping har beslutat att ett spädbarn ska beredas vård enligt LVU.

Förvaltningsrätten i Linköping har beslutat att ett spädbarn ska beredas vård enligt LVU.

Foto: Arkivbild

Linköping2017-10-26 12:27

Det var den 22 augusti i år som personalen på barnavårdscentralen konstaterade att spädbarnet hade skador. Barnet skickades vidare till barnakuten som gjorde en anmälan om misstänkt barnmisshandel. En läkare bedömde att det var osannolikt att barnet hade tillfogat sig skadorna själv. Familjen placerades tre dagar senare på ett utredningshem i syfte att utreda föräldraförmågan. Under utredningstiden inleddes en förundersökning.

Den 6 september framkom nya uppgifter från barn- och ungdomssjukhuset. Det visade sig att spädbarnet hade sju frakturer av olika ålder. Frakturerna fanns på fem revben, ett underben och ett nyckelben. Det bedömdes inte troligt att frakturerna var en förlossningsskada. Enligt läkarna var det inte heller troligt att frakturerna skulle ha berott på benskörhet eller skelettsjukdom.

Föräldrarna har förnekat att de skulle ha skadat spädbarnet och har förklarat att de inte märkte att barnet hade ont. Föräldrarna uppgav även att de inte hade sett några märken på barnets kropp.

På begäran av socialnämnden i Linköping har nu Förvaltningsrätten i Linköping beslutat att barnet omedelbart ska beredas vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Enligt domstolen borde föräldrarna ha upptäckt och reagerat på barnets skador. Att de inte gjorde det utgör, enligt rätten, i sig en allvarlig omsorgsbrist. Slutsatsen är att missförhållandena i barnets hemmiljö är så allvarliga att det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa och utveckling skadas. Domen innebär att barnet ska placeras i familjehem.

Förvaltningsrätten var dock inte enig. Två av nämndemännen menar att det inte är utrett hur barnets skador uppstod. Enligt nämndemännen går det inte att utesluta att skadorna hade en medicinsk förklaring. Nämndemännen anser inte heller att föräldrarna kan lastas för att de inte upptäckte skadorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!