Under tredagarsveckan, som pågår 20–22 oktober, presenterar några av universitetets mest framstående forskare sina områden. Parallellt med föreläsningar pågår också en utställning på Campus där studenter, doktorander och forskare medverkar.
– I första hand vänder vi oss till de 2 800 gymnasieelever som kommer hit, men också till lärare som vill uppdatera sig om aktuell forskning. Även allmänheten är välkommen, säger Jessica Andersson som är projektledare för Populärvetenskapliga veckan.
En tanke med den huvudsakliga målgruppen, säger hon, är självklart att skapa ett intresse bland ungdomarna – för universitetet och dess verksamheter i form av utbildning och forskning. Som en slags åtgärd för att locka till sig framtida studenter.
– Men vi vill också lyfta det vi forskar om och nå ut till en bredare publik. Därför presenterar vi forskningen på ett populärvetenskapligt sätt, så att det ska vara lättbegripligt utan krav på förkunskaper, säger Jessica Andersson.
Under den första dagen är det fokus på naturvetenskap, teknik, data och medicin. Kan du tipsa om någon särskild programpunkt?
– Jag tycker inte att det är rättvist att lyfta fram en enskild, syftet med det här är ju framför allt bredden och att det ska finnas någonting som är intressant för alla. Men en intressant punkt är Fredrik Nyströms föreläsning. Han är professor i internmedicin och berättar om hur fett, kaffe och kyla kan öka ämnesomsättningen och minska fetman. Marie Larsson, professor i molekylär virologi, som föreläser utifrån frågeställningen ”Går det att utrota hiv?” är också värd att tipsa om.
Senare under veckan fylls programmet på med områden som samhälle, ekonomi, humaniora och pedagogik. Hela programmet finns på www.liu.se/popularvetenskap