Sovmorgon byttes mot matkurs

Matlagningskurs på jullovet, kan det funka? Jodå, det visade sig att Benjamin Imamovics idé gick att genomföra – och – dessutom smakade den gott.

Hallå där, när är maten klar? Agneta Eliason, Lisbeth Jordon och Benjamin Imamovic kikar in på kockarna.

Hallå där, när är maten klar? Agneta Eliason, Lisbeth Jordon och Benjamin Imamovic kikar in på kockarna.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-01-04 09:30

Det doftar av mat redan när vi kliver in i Internationella kvinnoföreningens (IKF) lokaler på Snickaregatan. I köket – som är ganska litet – är det full aktivitet. Men jag tror knappast att det gamla talesättet; ju fler kockar, desto sämre soppa, stämmer här.

Fariha Karim och Amneh Alyousef river morötter, Mohamed Abdiasis, lägger upp fickbitar i en ugnsform och vid spisen står Ameneh Ahmadi och rör i en grönsakssås. Den är i det närmaste klar och nu har turen kommit till äggsåsen. Dagens rätt är nämligen en svensk klassiker; kokt torsk, eller i det här fallet ugnsbakad – med äggsås. Husmanskost så det dånar om det.

Det här med matlagningskurs är en idé som Benjamin Imamovics, ungdomspedagog i Skäggetorpsskolan, gått och funderat på under hela hösten. Han såg nämligen ett gyllene tillfälle att förena nytta med nöje. Samtidigt som ungdomarna lär sig laga riktig mat kan de också få upp ögonen för att det finns jobb i branschen, tror han.

– Jag vill ge de här ungdomarna lite vägledning.

Från början hade han tänkt en riktad kurs till ensamkommande ungdomar, de flesta är pojkar med väldigt liten kunskap i matlagning. Nu hampade det sig så att intresset var stort också från många flickor, så det blev lite mixade grupper. Två matlag med sex och sju personer i varje har lagat sig genom en rad husmansrätter.

Men kursen stannar inte i köket. Ungdomarna ska också göra studiebesök i Skäggetorpsskolans kök och ser hur det går till att laga mycket mat. Ett studiebesök på Anders Ljungstedts gymnasium, som har restaurang och livsmedelsprogrammet där man kan ta de första stegen mot ett kockyrke, blir det också. Eftersom det saknas kockar är det en bra idé, resonerar Benjamin Imamovic. Han tycker för övrigt att det är så man borde göra inom många områden där det fattas arbetskraft.

– Ge ungdomar sommarjobb inom bristyrken och låt dem testa, säger han.

Samma tanke ligger bakom de studiebesök till universitetet som elever på Skäggetorpsskolan gjort. Imamovic vill visa vilka alternativ som finns. Inte alltid så lätt att hitta rätt väg när man kommer till ett helt nytt land, konstaterar han.

Medlemmarna i kvinnoföreningen får idel lovord från Benjamin. Det är de som planerat, beräknat recept och handlat. Första lektionen var pannkakor och därefter har det blivit lite av varje som spagetti med köttfärssås, i dag fisk och nästan gång kyckling.

Sista gången ska ungdomarna själva välja vad de vill laga och äta. Men vad det ska bli har de inte kommit överens om ännu.

Mohamed Abdiasis – enda killen i gängen – är inte van vid att laga mat. Men det kommer han att bli. Han har nämligen lovat att den dagen hans mamma kommer till honom i Sverige, då ska han laga mat varje dag. Åtminstone ett tag. Alla tjejerna, Fariha Karim, Amneh Alyousef, Fatima Hayder och Fatima ul Zahraa Alyousef är däremot lite mer vana vid matlagning, men de tycker i alla fall att kursen varit bra.

Efter nästan två timmar i köket börjar allt bli klart. Resultatet är en glad överraskning. Att göra torsk med äggsås till en veritabel färgbomb får ändå anses vara något av ett stordåd.

Därmed får den gamla "sanningen" " ju fler kockar.." anses vara motbevisad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!