Gokart, ridläger, och graffitimålning. Tre av många aktiviteter som "Chilla på riktigt" arrangerar under sommaren, nästa vecka drar de till Kalvudden på kollo. Mellan slutet på juni fram till början av augusti kan alla linköpingsbor i åldrarna 13 till 16 anmäla sig. Projektledarna i år heter Magnus Metander och Thomas Fransén och av de 250 000 kronor som kommunen avsatt till projektet går allt till aktiviteterna.
– Fritedsledarna är redan anställda av kommunen så pengarna går helt till ungdomarna, säger Magnus Metander.
I dag är det ridning som gäller och då finns det totalt tio platser. De är tagna sedan länge och för att alla som anmält sig ska kunna vara med behövs det en större budget. Chilla på riktigt har funnits i tre år i sin nuvarande form och ökar i popularitet för varje år.
– Men det är svårt att nå ut med informationen. Många vet inte om att det finns och tror inte riktigt på att det är gratis, säger Magnus Metander.
Deltagarna i stallet har väldigt olika bakgrund. Sandra och Jonna Karlsson rider annars också men passar på att få göra det här på sommarlovet.
– Vi är bara med på ridlägret. Det är jättekul och bra att det är gratis så att alla kan vara med, säger Sandra Karlsson.
– Om det här inte funnits hade jag kanske bara suttit hemma, säger Jonna Karlsson.
Inte alla är erfarna ryttare. Tre killar är med som nyss kommit till Sverige, alla är ensamkommande. En från Afghanistan, en från Eritrea och en från Somalia. De har varit med på gokart och åkt zipline men hästarna är läskigast hittills.
– Vi har aldrig ridit förut och om det här inte var gratis hade vi fått stanna hemma, säger en av dom.
Ibrahim Abukar är fritidsledare och han understryker hur viktigt det är att ha något att göra på sommaren.
– Det här fanns inte när jag var ung. Vi spelade lite fotboll och sedan blev det inte så mycket mer. Här kan dom prova på helt nya grejer som dom aldrig skulle ha chansen till annars, säger han.
Magnus Metander menar att projektet är särskilt viktigt för de ensamkommande barnen. Eftersom de inte har föräldrar och familj så kan deras sommarlov bli väldigt långa och tråkiga, säger han.
– Syftet med projektet är att alla som inte kan åka iväg på sommaren ska ha något att göra, speciellt när vädret är så dåligt som i år. Ofta är ensamkomna flyktingbarn dom första som anmäler sig, utan att ens veta vad det är för aktivitet. Om vi skulle utveckla projektet skulle vi vilja göra fler grejer på andra lov så att dom har något att göra då också.